George H. W. Bush és Magyarország

George Herbert Walker Bush volt az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt Magyarországra látogatott, és a magyar gyerekeknek is üzent a köztévében, de szavait átírták. Elnöksége alatt Amerika megmutatta, hogy képes újra szuperhatalomként viselkedni, bár Bush a külügyek iránt érdeklődött jobban, mint a belpolitikáért.

  1. július 11–13-án érkezett Magyarországra, Kádár János halála után nem sokkal. A Kossuth téren tartott beszédében a szakadó esőben szívéből szólva ketté tépte előre megírt beszédét. Dévényi Tibor műsorában a magyar gyerekeknek "szabadságot, békét és hosszú életet" kívánt, de ezt "legyenek boldogok és szerencsések" szavakkal tolmácsolták.

Bush elnökként előbb győzelemre vezette az Egyesült Államokat a hidegháborúban, majd átvezette az országot a bipoláris világrendből az unipolárisba. Gorbacsovval az 1989-es máltai csúcstalálkozón rendezték a kelet-európai rendszerváltásokat és a német újraegyesítést, amellyel lezárták a hidegháborút. 1990-ben egyezményt kötöttek a vegyi fegyverek megsemmisítéséről, 1991-ben pedig a START 1 megállapodással csökkentették a stratégiai nukleáris fegyverek számát.

Az elnök diplomáciai képességeit bizonyítja, hogy a Szovjetunió nem akadályozta az USA-t az első öbölháborúban, amikor Szaddám Huszein iraki elnököt támadták meg. Bush előtt ENSZ-nagykövet és a CIA igazgatója is volt, ami felkészítette az országvezetésre. Reagan alelnökeként több feladat hárult rá, mint elődeire, de hiányzott belőle Reagan karizmája.

Elnökként a világrend átalakulása érdekelte, a gazdasághoz azonban nem értett, és emiatt többször megégette magát. 1990-ben növelte az adóterheket, ami nem tetszett a konzervatívoknak. NAFTA megkötésével lehetővé tette az amerikai termelés mexikói kihelyezését, ami hosszú távon növelte az amerikai munkanélküliséget.

A társadalmi problémák ellenére az Egyesült Államok erősnek tűnt. A katonai intervenciókkal és győztes instantháborúkkal cáfolták Paul Kennedy hanyatlásról szóló jóslatát. 1989-ben Panamát is megtámadták, hogy megszabaduljanak Noriega tábornoktól, aki droggal kereskedett és nem akart távozni a hatalomból.

Az Egyesült Államok újra szuperhatalomként viselkedett, amit az első öbölháború is bizonyított. Az iraki hadsereg visszaverése után Bush támogatottsága magas volt, de a gazdasági problémák miatt végül elvesztette az elnökválasztást Bill Clinton ellen.

Bush elnöksége Magyarországon kultusz övezi, és emlékére szobrot állítottak a Szabadság téren. Fia, ifjabb George Bush elnöksége után az idősebb Bush kormányzása jobbnak tűnik, mint a kortársak megítélték.