Magyarország hitelminősítése: a Fitch Ratings döntése

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatát, a kilátás pedig továbbra is negatív maradt. A nemzetközi hitelminősítők közül a Moody's Ratings és az SP Global Ratings is hasonló besorolást alkalmaz. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint ez a döntés a Magyarország iránti bizalom megerősítését jelenti.

A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentett döntésével érvényben hagyta Magyarország BBB szintű hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek besorolását. A hitelminősítő öt évvel ezelőtt emelte a besorolást BBB mínuszról BBB-re. A negatív kilátás a politikai környezet és az államháztartás teljesítménye körüli kockázatokat tükrözi, amelyek a gazdasági stabilitást és a finanszírozási költségeket érinthetik. A Fitch szerint a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek, a növekedést a beruházások és a stabil működőtőke-beáramlás hajtja, azonban a magas államadósság, az unortodox politikai lépések és a kormányzási mutatók romlása ellensúlyozza ezeket.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról. A költségvetési bevételeket a magánfogyasztás élénkülése és a munkaerőpiaci helyzet javulása segíti, míg az állami beruházásokat a kormány elhalasztotta. A GDP-arányos államháztartási deficit a Fitch szerint jövőre 3,9 százalékra csökken.

Az uniós források részleges felfüggesztése ellenére az Európai Bizottság 12,5 milliárd euró értékű forrást szabadított fel, de a kohéziós alapokból további 9,7 milliárd euró támogatás felfüggesztés alatt marad. A fellendülési és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) forrásainak folyósításához további feladatok teljesítése szükséges, amiben a Fitch szerint idén nem várható jelentős előrelépés.

A Fitch Ratings szerint a magyar gazdaság 2023-as mínusz 0,7 százalékos reál-GDP növekedése 2024-ben 2,3 százalékra gyorsul, majd 2025-ben 3,8 százalékra emelkedik az új termelési kapacitásoknak köszönhetően. Az infláció 2024 májusában 4,0 százalékra csökkent, ami a bázishatásoknak és az árak csökkenésének köszönhető. A központi bank a monetáris politika lazítását folytatta, az irányadó kamatlábat 7,25 százalékra csökkentve.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a Fitch döntése a Magyarország iránti bizalom újabb megerősítése. A kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak bizonyultak, az infláció sikeres visszaszorítása után a gazdaság újraindult. A GDP 2024 első negyedévében éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. A kormány a gazdasági növekedés újraindítását folytatja, és a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

A gazdasági növekedést a reálbérek növekedése, a kiskereskedelmi forgalom élénkülése és a turizmus kiugró teljesítménye is segíti. Az építőipar és a hitelezés élénkülése mellett a munkaerőpiaci aktivitás is növekszik. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a külkereskedelmi mérleg javul, a magyar állampapírok népszerűsége és a külföldi működőtőke-befektetések beáramlása bizonyítja a nemzetközi bizalmat. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram mintegy 1200 milliárd forinttal támogatta a magyar vállalatokat, és a program újranyitása óta 928 szerződés jött létre.

A gazdaság újraindításának akadályát az export gyengélkedése jelenti, amelyet a háború és a szankciók okoznak. A finanszírozási helyzet stabil, amit a Budapest Airport Zrt. visszavásárlása is bizonyít. A reptér visszavétele szuverenitási kérdés, és stratégiai jelentőséggel bír.