Termékek méretcsökkenése a piacon

Szeletelt sonka, tonhalkonzerv, csokoládé és kutyaeledel is szerepel azon termékek között, amelyek méretcsökkenésen mentek keresztül, vagy hamarosan méretük csökken, és ezt a gyártók vagy forgalmazók bejelentették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih).

A Nébih legfrissebb összesítése szerint több termék is kisebb méretben kerül majd a polcokra a korábbiakhoz képest. A bejelentési kötelezettség minden olyan előrecsomagolt terméket érint, amelyet 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti időszakban forgalmaztak, és amelyeket az 1 milliárd forintos árbevételt meghaladó üzletekben találhatnak meg a vásárlók. A kormány elrendelte, hogy a termékek méretcsökkenéséről a boltokban is tájékoztatni kell a fogyasztókat, ezzel is megelőzve a zsugorinflációt, amely során a gyártók a termékek méretének csökkentésével növelik bevételeiket anélkül, hogy az árat emelnék. A kisebb kiszerelés mellett azonban a korábbi méretet is kell forgalmazniuk az üzleteknek legalább fél évig, ha nem akarnak szabálytalanságot elkövetni.

A méretcsökkenés mögött gyakran a rejtett áremelés áll, bár nem minden esetben. Ha a csökkenés 10 százalék alatti, akkor valószínű, hogy a gyártók arra számítanak, hogy a vásárlók nem veszik észre a különbséget. Amennyiben azonban a csökkenés meghaladja a 30 százalékot, akkor más okok is szerepet játszhatnak, mint például a termék átpozicionálása vagy a vásárlói, illetve gyártói igények. A Nébih listáján szereplő termékek esetében azonban gyakran a rejtett drágítás a fő motiváció, bár a listán csak a méretcsökkenés mértéke van feltüntetve, az árváltozás nélkül.

Sonka és tonhal

A Kometa két szeletelt sonkájának mérete csökken: a Kemencés csirkemell sonka és a sült prágai sonka 90 grammra csökken a korábbi 100 grammról, ami 10 százalékos méretcsökkenést jelent. A Rio Mare tonhalkonzervek esetében is méretcsökkenés tapasztalható, a citromos-borsos, a chilis és az extra szűz olivaolajban úszó halkészítmények 65 grammosak lesznek a korábbi 80 gramm helyett, ez 18,8 százalékos csökkenést jelent, de a töltőtömeg változatlan marad, 52 gramm.

Kutyaeledelek

A Nestlé Friskies kutyaeledelek is kisebb kiszerelésben lesznek kaphatók. Az aszpikos és szószos eledelek, valamint ezek junior változatai 85 grammra csökkennek a korábbi 100 grammról, ami 15 százalékos csökkenést jelent. A Nébih 8 különféle kiszerelést sorol fel a különböző ízesítések miatt, ám a lényeg, hogy egy tasak korábban 100 gramm súlyú volt, a jövőben pedig 85 gramm lesz.

Édességek

A Lindt Nuxos csokoládék 150 grammosak lesznek a korábbi 165 gramm helyett, ez 9,1 százalékos csökkenés. A csökkenés érinti a tejcsokoládés és az étcsokoládés változatot is. A Bamboo pálcikás jégkrémek - a mogyorós és a kakaós - 100 ml-re zsugorodnak a korábbi 110 ml-ről, ami szintén 9,1 százalékos méretcsökkenés. A Vicenzi Grisbi töltött kekszek csokis és citromos ízesítésben 135 grammosak lesznek a korábbi 150 gramm helyett, ez 10 százalékos csökkenés.

A csökkenő méretű termékek május 28. és június 13. között
Termék
Kometa Kemencés Sült Prágai Sonka szeletelt
Kometa Kemencés Csirkemell Sonka szeletelt
Rio Mare tonhalkonzervek (különböző ízesítés)
Lindt Nuxor milk/dark
Friskies kutyaeledelek
Vicenzi Grisbi töltött kekszek (csokis, citromos)
Bamboo tejszínes jégkrém (különböző ízesítéssel)