A Nemzeti Színház balesetének felelősei

A Blikk információi szerint elkészült a hivatalos szakvélemény a tavaly novemberi Nemzeti Színházban történt súlyos balesetről, amely során Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia métereket zuhant. A vizsgálat szerint a színészek nem vonhatóak felelősségre, több foglalkozási szabályszegés történt.

A tavaly novemberi események óta több teória látott napvilágot a baleset okait illetően. A Blikk megszerzett információi alapján a hivatalos szakvélemény egyértelművé teszi, hogy a színészek nem tehetőek felelőssé a történtekért. A vizsgálatok során kiderült, hogy a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében részt vevő legalább négy személy foglalkozási szabályszegése vezetett a balesethez. E szabályszegések között említést nyert a nem megfelelő mennyiségű korlát elhelyezése is.

Horváth Lajos Ottó jogi képviselője, Dr. Borbély Zoltán szerint a színészeket nem terheli felelősség, és ők sértettként vannak jelen a büntetőeljárásban. Az ügyvéd hangsúlyozza, hogy Horváth sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot okoztak, így az áldozathibáztatásnak nincs helye. Borbély Zoltán továbbra is a peren kívüli megállapodás elérésén dolgozik a Nemzeti Színházzal, és bízik a békés megegyezésben. Két eljárás is zajlik, egy büntető és egy polgári.

A jogi képviselő szerint még mindig van esély a békés megegyezésre, és a Nemzeti Színház részéről eddig minden kérdésre korrekt választ és együttműködő hozzáállást tapasztalt.

A baleset óta Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia nem láthatóak egyetlen előadásban sem, és úgy tűnik, nem is térnek vissza a teátrumba dolgozni. Az ügy miatt a Nemzeti Színház vezetője, Vidnyánszky Attila is beadta a lemondását, de később visszavonta döntését, és úgy nyilatkozott, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek meg kell tanulniuk használni az adott díszletet.

A baleset után tömegesen hagyják el a Nemzetit a színészek, többek között Szász és Horváth mellett Udvaros Dorottya is a váltás mellett döntött. Az intézményhez viszont nemrég Vecsei H. Miklós igazolt. Barta Ágnes és Mészáros Martin, akik 10 év után hagyták ott a Nemzetit, a Telexnek részletesen beszéltek arról, milyen volt belülről a rettentően átpolitizált Vidnyánszky-éra a színházban. Rainer-Micsinyei Nóra színésznő-humorista pedig véleménycikkben foglalkozott azzal a Telexen, hogyan is néz ki belülről a szakma, és hogyan élik meg az ilyen eseteket a magyar színészek itthon. Az elmúlt hetekben nyolc ember mondott fel a Nemzeti Színházban, köztük a színészházaspár, Barta Ágnes és Mészáros Máté is. Emellett az elmúlt időszakban számos művésztől vált meg, vagy előadó hagyta ott az intézményt, köztük Udvaros Dorottya, Nemzet Színésze címmel elismert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.