Erdogan keményen nekiment Bidennek: vajon mi áll a háttérben?

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Joe Biden amerikai államfőnek bizonyítania kell, hogy a gázai tűzszüneti terv őszinte erőfeszítés. Emellett Erdogan kiemelte Németország enyhülő álláspontját az Eurofighter vadászgépek értékesítésével kapcsolatban és a gazdasági helyzet javulását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton éles kritikával illette Joe Biden amerikai elnököt, mondván, hogy az Egyesült Államok vezetője „őszinteségpróbán” esik át a gázai háború kezelésében. Az olaszországi G7-csúcstalálkozóról hazafelé tartva adott interjújában Erdogan kifejtette, hogy Bidentől azt várják, bizonyítsa be: a gázai tűzszüneti terv nem csupán egy kiszámított választási taktika, hanem valódi erőfeszítés a konfliktus lezárására.

Erdogan hangsúlyozta, hogy a világ figyelme leginkább az amerikai elnökre irányul.

A török elnök arról is beszámolt, hogy Németország enyhített korábbi ellenállásán az Eurofighter vadászgépek Törökországnak történő értékesítésével kapcsolatban. Novemberben Törökország bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat Nagy-Britanniával és Spanyolországgal Eurofighter Typhoonok vásárlásáról. Németország azonban kezdetben ellenezte az ötletet.

„Az Eurofighterek fontosak számunkra” – mondta Erdogan.

Erdogan kitért Törökország gazdasági helyzetére is. Elmondása szerint az infláció az utolsó negyedévben kedvezőbb szintre kerülhet a kamatlábakkal kapcsolatos lépéseknek köszönhetően.

„A gazdaság egyensúlyának helyreállítását célzó lépéseink meghozzák gyümölcsüket” – jelentette ki.

: Forrás: Reuters