64 ezer apa neveli egyedül gyerekeit Magyarországon

Magyarországon az egyedülálló édesapák több segítséget kapnak a környezetüktől, mint a hasonló helyzetben lévő édesanyák.

Az egyszülős családok 19 százalékában neveli az apa a gyerekeket, ami jelentős növekedést mutat az egy évtizeddel korábbi 13 százalékhoz képest. A társadalom megértőbb és támogatóbb az egyedülálló édesapák esetében, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy a gyereknevelést és a családfenntartást még mindig elsősorban női feladatnak tekinti.

A 2022-es népszámlálási adatok alapján Magyarországon 341 ezer olyan család él, ahol az egyik szülő hiányzik. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember egyszülős családban él. Jelenleg 64 ezer férfi neveli egyedül gyermekét az országban, ami szintén jelentős emelkedést jelent az elmúlt évek adataihoz képest.

Az egyszülős családok támogatói

Budapesten két helyen - Pesten és Budán - működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek. Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt meg, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el, és országos viszonylatban is segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak.