Budapest legnagyobb lakóparkjának problémái

Sok lakóparki lakás tulajdonosa már a hitel törlesztését is megkezdte, miközben még csak sejteni sem tudják, mikor költözhetnek be új otthonukba. A beköltözőket pedig olyan problémák fogadják, mint a nem működő hűtés-fűtés rendszer, a beázások, vagy éppen a hiányzó kaputelefonok.

A Duna Terasz Grande lakópark egyik épületében májusban beköltözött olvasónk szerint a házban nem működik a hűtő-fűtő rendszer, a kaputelefonok, és a liftek is csak részben használhatók. Hámori Ádám, a lakópark előtti tüntetés egyik szervezője szerint az épület minőségével nincs gond, hanem azzal, hogy a kivitelező és a beruházó közötti nézeteltérések miatt nem tudják megfelelően üzemeltetni az épületeket.

A beruházó és a kivitelező közötti jogi és elszámolási viták miatt több mint ezer ember nem tudott beköltözni hónapokig, a bíróság döntése és a hitelezési stop feloldása után is csak lassan halad az átadás. Néhányan már beköltöztek, de őket is meglepetések érik, például egyikük lakása beázott, és bár a hibát jelezték, a májusi birtokbaadásig nem javították meg.

A lakók közül sokan albérletbe kényszerülnek, miközben a hitelüket már törleszteniük kell. Hámori Ádámék a múlt héten kapták meg lakásukat, de a garázsukat például nem, mivel az beázik. A hűtés-fűtés rendszer, a kaputelefon, a kapukód és az okosotthon rendszerek sem működnek náluk sem.

A Duna Terasz Grande Kft. szerint az elmúlt másfél hónapban közel 300 lakás esetében történt meg a birtokbaadás, vagy került egyeztetésre a birtokbaadási időpont. Hetente legalább 50-60 lakás átadásával számolnak. A kivitelezési hibákat a társaság által megbízott kivitelezők javítják, és a garanciával kapcsolatban a KÉSZ Építő Zrt. a jótállásra kötelezett.

A DTG elismerte, hogy vannak kezdeti problémák, és hogy a rendszerek bizonyos javításai még folyamatban vannak. A hűtés-fűtés rendszerrel kapcsolatos problémákra nem reagáltak, de a liftekkel kapcsolatban azt írták, hogy a beköltözések mennyisége alapján kerülnek beindításra az egyes liftek. A kaputelefonok beengedő rendszereinek beállítása és javítása több lépcsőházban már befejeződött.

A használatba vételi engedélyezési eljárásban az illetékes hatóság az engedély kiadásához szükséges jogszabályi feltételek és követelmények meglétét vizsgálja, a hibákat nem, és a használatba vételi engedélyhez szükséges műszaki szint a KÉSZ által szerződésben vállalt kivitelezési szinttől eltérhet, annál alacsonyabb is lehet.