Győri plébános nyugdíjazása

A győri katolikus közösség ismert plébánosa, Benkovich Ferenc atya nyugdíjba vonulása városi szinten is jelentős visszhangot váltott ki. A hívek és a helyi sajtó korábban még arról számoltak be, hogy a plébános a nyugdíjasotthon bővítésén dolgozik, de Veres András győri megyéspüspök döntése értelmében mostantól már nem ő látja el a Szentlélek-plébánia lelkipásztori feladatait.

Hetvenhét éves korában, a kánoni életkor betöltése után két évvel, Benkovich Ferenc atyát nyugdíjazta Veres András győri megyéspüspök. A döntés a papszentelések után vált nyilvánossá, amikor a megyéspüspök közzétette a személyi változásokat. A plébános még szeretett volna maradni a hívei között, hiszen ő építette fel a templomot, amelynek évtizedeken át lelkipásztoraként szolgált.

A győri közösség nem fogadta tétlenül a hírt, és az úrnapi körmeneten a templomszentelés óta nem látott tömeg gyűlt össze, hogy támogatásukat fejezzék ki Benkovich Ferenc atya mellett. Emellett levelet is írtak Ferenc pápának és Erdő Péter bíborosnak, kérve, hogy a plébános maradhasson pozíciójában, azonban még így sem jártak sikerrel.

A Szentlélek-plébánia új plébánosa Kálmán Imre püspöki irodaigazgató lett, aki ezen felül megerősítést kapott irodaigazgatói, valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont püspöki biztosi feladataiban is.

Benkovich Ferenc atya Győr egyik legismertebb katolikus papja volt, a város díszpolgára, aki a nyolcvanas években építette fel a templomot, és nevéhez kötődik többek között az Apor-iskola és óvoda, a Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a nyugdíjas papok otthona létrehozása is. A Blikk beszámolója szerint a hívek június 2-i szentmisén tömeges jelenléttel fejezték ki, hogy támogatják Benkovich Ferenc további munkáját, mivel úgy vélik, hogy a nyugdíjas kor ellenére a plébános még tökéletesen el tudja látni a feladatát.