Babaváróból horrorhitel? - Közeleg az igazság pillanata magyarok tízezrei számára

Öt évvel ezelőtt, 2019. július 1-jén indult a babaváró hitel, és idén júliusban jár le a gyermekvállalásra megszabott ötéves határidő azok számára, akik az elsők között igényelték a kamatmentes kölcsönt. Akiknél nem teljesült a gyermekvállalás, azoknak 120 napon belül vissza kell fizetniük a már igénybe vett kamattámogatást, és a hitel magas kamatozású kölcsönné alakul, ami jelen állás szerint a havi törlesztőrészlet duplázódását fogja jelenteni.

A babaváró hitel öt évvel ezelőtti indulása óta szép számokat produkált: 2024 áprilisáig 250 ezer házaspár vette igénybe, átlagosan 9,8 millió forint értékben, így a teljes szerződéses összeg 2450 milliárd forintnál jár. A fennálló babaváró tartozások összege több mint 2100 milliárd forint, ami a lakosság teljes banki hiteltartozásának a 20%-át jelenti. Emellett a házasságkötések száma is növekedett, ami részben a babaváró hitelnek köszönhető.

A babaváró hitel nagy előnye, hogy kamatmentes, szabad felhasználású, nem kell hozzá lakásfedezet, és a második, illetve harmadik új gyermek érkezése után jelentős részét, vagy akár az egész tartozást elengedik. Mindemellett minden gyermek érkezése után három évig a törlesztés is felfüggeszthető. Azonban az 5 éven belül gyermeket nem vállalóknak az állami kamattámogatást vissza kell fizetniük, és a hitel magas kamatozású kölcsönné alakul.

Az MNB legutóbbi Pénzügyi stabilitási jelentése szerint a 2019-ben kölcsönt felvevő házaspárok 25%-ának még nem született gyermeke, ami közel 12 ezer szerződést és 115 milliárd forint hitelösszeget jelent. A gyermekvállalást teljesítők közül 55%-uknál bővült a család 1 gyermekkel, 19%-uknál 2 gyermekkel, 1%-uknál pedig 3 gyermekkel.

A visszafizetési kötelezettség alól a kormányhivatal méltányosságból engedélyezhet felmentést, ha a hitelfelvevők megváltozott munkaképességűvé váltak, reprodukciós eljárásban részt vettek, vagy a gyermekvállalás egészségügyi okok miatt ellenjavallt. Emellett a kormányhivatal méltányosságból legfeljebb 24 havi részletfizetést is engedélyezhet.

A Parlament által elfogadott törvénymódosítással a kormány elkezdte előkészíteni a visszafizetési szabályok, pontosabban az azokkal kapcsolatos méltányossági eljárás lazítását. A módosítás szerint a kormányhivatal részben vagy egészben lemondhat az államot megillető követelésről, és a kormány rendeletben állapíthatja meg a méltányossági eljárás részletes szabályait. Azonban a törvénymódosítás indoklása szerint az új rendelkezés a már létező méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangjának megteremtésére irányul, ami alapján lehet, hogy az érintettek nem érzékelnek változást.