Babaváró hitel: Büntetőkamatok és méltányosság

Júliusban több ezer család számára válhat gondok forrásává a babaváró hitel, mivel a támogatás felvételének ötödik évfordulóján büntetőkamatokat kell fizetniük, ha nem született meg a vállalt gyermekszám. A kormány a méltányossági kérelmek szabályozását törvénybe iktatta, de a gyakorlati jelentősége egyelőre kérdéses.

A babaváró hitel felvevőinek egy része nyár közepétől büntetőkamattal terhelt törlesztőrészleteket kell fizetnie, ha nem született meg a vállalt gyermekszám. A kormány a méltányossági kérelmek szabályozását az államháztartási törvény módosításával erősítette meg, de ez önmagában nem jelent változást, mivel a méltányosság eddig is kérhető volt. A törvényi erőre emelés tisztább keretet ad, de a méltányosság érdemi segítségéhez többre lenne szükség. Vrazsovits Rita, a Bank360 munkatársa szerint a törvénymódosítás csak egy általános bekezdést tartalmaz, amely nem részletezi a méltányosság kérésének konkrét feltételeit.

A jelenlegi szabályozás szerint a méltányosság kérhető megváltozott munkaképesség, sikertelen reprodukciós eljárások, vagy orvosi igazolással alátámasztott gyermektelenség esetén. Ha a visszafizetésre kötelező határozat után 30 napon belül kérelmezik, akkor a kormányhivatal legfeljebb 24 havi részletfizetést engedélyezhet. A Bank360 értelmezése szerint a törvénybe foglalás nem változtat a helyzeten, csak azok kaphatnak büntetőkamat elengedést, akik egészségügyi problémák miatt nem vállalhatnak gyermeket, a többiek részletfizetést kérhetnek.

A büntetőkamatok mértéke a szerződéskötés idején érvényes referenciakamat függvényében alakul. Az első fél évben szerződőknek akár 1,6-2 millió forintos kamattámogatást kell visszafizetniük egy összegben, ha részletfizetést kapnak, akkor ez havi 66-83 ezer forintos terhet jelenthet, a rendes törlesztőrészlet mellett. A büntetőkamatok miatt a törlesztőrészlet akár a háromszorosára is nőhet.

Tavalyi adatok szerint a 2019-ben igénylő közel 50 ezer pár egy negyede nem igazolta a gyermekvállalást, ami több ezer érintettet jelent. A Magyar Nemzeti Bank szerint a gyermekvállalás elmaradása miatt növekvő hitelkockázatok a hitelportfólió több szegmensében is problémát jelenthetnek. A kormány ezért valószínűleg további lépéseket fog tenni a méltányossági rendszer bővítése érdekében, például a válás esetén is kérhetővé válhat a méltányosság.