Azahriah és a hatalom kényelmetlen barátkozása

A New York Times cikkében Azahriah, Magyarország egyik legsikeresebb popsztárja beszél arról, hogy milyen furcsa érzés számára a hatalom közeledése, miközben rajongói közül sokan ellenszenveznek a Fidesz iránt.

Azahriah, a 22 éves Baukó Attila, Magyarországon hatalmas népszerűségnek örvend, ami olyan mértékű, hogy még Orbán Viktor miniszterelnök is állítólag rajongója lett, különösen a "Rampapapam" című ragga slágerének, ami a marihuánáról szól. A New York Times riportjában felmerül a kérdés, vajon Orbán Viktor valóban hallgatta-e a dalt, vagy csak a klipjében látott egy részletet, amikor fociznak, és ezért említette meg. Andrew Higgins újságíró szerint lehetséges, hogy a miniszterelnök a rapper körüli felhajtásból szeretne hasznot húzni.

Azahriah a New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy bár a hatalom hízelgése akár hízelgő is lehetne, furcsának és kényelmetlennek érzi a hatalom közeledését, különösen mivel sok fiatal rajongója gyűlöli a kormányzó Fideszt.

A New York Times emlékeztet arra az esetre is, amikor Orbán Viktor stábja egy teltházas veszprémi beszédet posztolt a miniszterelnök TikTok csatornájára, amit a jegyek iránti nagy érdeklődés miatt gyorsan törölni is kellett a gúnyos kommentek miatt. Az október 23-i beszéde előtt egy "sold out" felirat látszott, Azahriah és Desh "Rampapapam" című száma szólt, és Azahriah nevét is betaggelték, de később a felvételt törölték, Orbán sajtófőnöke nem közölte ennek okát.

A cikkben Azahriah karrierjének kezdetét is felidézik, és arra is kitérnek, hogy a tehetséges előadó Európa legnagyobb popversenyén, az Euróvízión nem vehetett részt, mivel a Fidesz 2020-ban visszalépett az indulástól, állítólag azért, mert az eseményt a meleglobbi rendezvényének tartották. Azahriah erről azt nyilatkozta a lapnak, nagyszerű lett volna, ha heteró fehér férfiként megnyerhette volna az Eurovíziót.

Azahriah rajongói szerint a popsztár más sztárokkal ellentétben rendes embernek tűnik, és igyekszik áthidalni a politikai és generációs szakadékokat. Azahriah maga is úgy véli, hogy a zenészeknek nem kötelező politikai kérdésekről beszélniük, de hangsúlyozza, hogy Magyarország egy szabad ország, és nem helyes, ha valaki csak a karrierje féltése miatt marad csendben. „Nem muszáj egy zenésznek a politikáról beszélnie. Ha nincs mit mondanod, rendben van, de ez nem oké egy szabad országban, hogy valaki azért marad csendben, mert félti a karrierjét. Nem vagyunk Oroszországban” – mondta Azahriah a New York Timesnak. „Vannak olyan dolgok, amelyek túlmennek azon, amit erkölcsileg el tudok fogadni” – mondta a politikai folyamatokról.

A cikk végén megemlítik, hogy Azahriah két menedzsere, Tóth Gergő és Tóth Kristóf, vendégek voltak a Borízű extrakiadásának, és hogy Uj Péter írt beszámolót egyik puskásos koncertről. Azahriah népszerűsége olyan mértékű, hogy egymás után háromszor is megtöltötte a Puskás-stadiont koncertjével. A cikkben szó van arról, hogyan futott fel a 12 évesen eleinte beszélős Youtube-videókat feltőltő, később autodidakta módon magát zenésszé képező, a legkülönbözőbb zenei stílusokat ötvöző Azahriah, hogyan tudott politikai árkokon és különböző korosztályokat átívelőn népszerűvé válni zenéjével. A népszerűségét tovább növelte egy bulvárhír, amely egy palacsintafesztivál wc-je mögött készült felvételről szólt, ahol egy lánnyal volt látható intim helyzetben, ami Azahriah szerint növelte a népszerűségét.