Élelemért könyörögnek az őslakosok

A Hongana Manyawa törzs tagjai éhhalál szélén állnak, mivel a nikkelbányászat miatt elvesztették élelemforrásaikat, állítja a Survival International civil szervezet.

A Survival International által közzétett videófelvételek Indonézia Halmahera szigetén készültek, és bemutatják, hogy a Hongana Manyawa törzs néhány tagja élelmet kér a földjükön dolgozó bányászoktól. A civil szervezet szerint a törzs tagjai nem a civilizációval való kapcsolatfelvételre törekednek, hanem az éhezés miatt kényszerülnek erre a lépésre.

A bányászat következtében a törzs élelemforrásai megsemmisültek, és a kívülállókkal való érintkezés új betegségek megjelenésével fenyegeti őket, amelyek ellen nincs immunitásuk. A bányaterület, amely részben egy francia cég tulajdonában áll, négyszer nagyobb, mint Párizs, és egy része a Hongana Manyawák földjén helyezkedik el.

A törzs neve, amely az "erdő fiai" kifejezést jelenti, különösen tragikus hangsúlyt kap, tekintettel arra, hogy az őket körülvevő erdőket éppen az akkumulátorgyártáshoz szükséges nikkel kitermelése miatt irtják ki. Az IFLScience hozzájárulása szerint AA LaNyalla Mahmud Mattalitti, Indonézia egyik vezető politikusa, a felvétel nyilvánosságra kerülése után felszólította a kormányt, hogy védelmezze a Hongana Manyawa törzset, és felkérte a tartományi kormányt, hogy vizsgálja felül a területrendezési szabályzatát.