A sportesemények illegális megtekintése és hamis sportfelszerelések

Az Európai Unióban a hamis sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió eurós veszteséggel szembesülnek, miközben az uniós polgárok jelentős része illegális csatornákon követi a sportközvetítéseket, amelyek évente egymilliárd euró jogtalan bevételt generálnak.

Európa a közelgő nemzetközi sporteseményekkel a figyelem középpontjába kerül. A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, a Tour de France és a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok izgalmas pillanatai várnak a sportrajongókra. Azonban az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által közzétett adatok szerint a nézők egy része illegális úton jut hozzá a közvetítésekhez.

Az EUIPO tanulmánya szerint az uniós polgárok 12 százaléka használt már illegális forrásokat sportközvetítések megtekintésére. A 15 és 24 év közötti korosztályban ez az arány még magasabb, több mint 27 százalék.

Magyarországon a helyzet hasonló: a polgárok 6 százaléka, míg a fiatalok 17 százaléka nézett már sportközvetítéseket nem hivatalos online csatornákon. Emellett a magyar fiatalok 7 százaléka vásárolt tudatosan hamisított sportfelszerelést az interneten.

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt keletkező veszteség évente eléri az 850 millió eurót, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékát jelenti. A rendőrségi erőfeszítések eredményeként Európa-szerte 8 millió hamisított luxus- és sportszert foglaltak le, melyeknek becsült kiskereskedelmi értéke 120 millió euró.

Az EUIPO a nemzetközi sportesemények kezdetén „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) néven kampányt indított. A cél, hogy a szurkolókat a hivatalos közvetítések megtekintésére és az engedélyezett árucikkek vásárlására ösztönözzék.

Joao Negrao, az EUIPO ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a szellemi tulajdonjogok védelme elmélyíti szurkolói élményeinket, támogatja sportolóinkat, és inspirálja a jövőbeli bajnokokat.

Az illegális közvetítések minden tartalomtípust érintenek, beleértve a sporteseményeket is. Az élő események illegális közvetítése alapvető probléma a sport finanszírozása szempontjából. Emma Terho, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának finn elnöke szerint, ha a szurkolók illegális közvetítéseken keresztül néznék az élő sporteseményeket, az olimpiai mozgalom finanszírozási modellje veszélybe kerülne.

A teljes uniós lakosság több mint 10 százaléka nézett illegális forrásból származó sporteseményeket, Bulgáriában ez az arány a legmagasabb, ahol a válaszadók 21 százaléka ismerte el, hogy illegális forrásokat használt.

Az európai országok és érintett felek szabályozásokra és technológiára támaszkodva küzdenek a kalózkodás ellen. Az Európai Bizottság két ajánlást is elfogadott: egyet a sport- és más élő események kalózkodásának elleni küzdelemről, valamint egyet a hamisítás elleni küzdelem fokozásáról. Az EUIPO pedig terjesztési, végrehajtási és nyomonkövetési erőfeszítésekkel járul hozzá a jogérvényesítéshez.

2024-ben Európa a sport nemzetközi központjává válik, de a sportközvetítések illegális nézése és a kalózkodás komoly kihívásokat jelent. A szellemi tulajdonjogok védelme, a hivatalos közvetítések támogatása és a figyelemfelkeltés kulcsfontosságúak a sport jövőjének megőrzése érdekében.