Az Egyesült Államokat sürgetik, hogy engedjen az ukrajnai háborúban meghúzott vörös vonalakon

Az európai szövetségesek nyomást gyakorolnak a Biden-kormányzatra, hogy engedjenek az amerikai fegyverek Oroszországon belüli használatának korlátozásából, amely jelenleg csak Ukrajna területére és a Harkiv melletti határközeli területekre korlátozódik.

A világ védelmi vezetői a héten Brüsszelben találkoztak az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport és a NATO miniszteri szintű ülésén, amelyre hetekkel azután került sor, hogy az Egyesült Államok csendben engedélyezte Ukrajnának, hogy Oroszország területén belül, de csak a határon túli területeken, Harkiv közelében műveleteket hajtson végre.

Joe Biden amerikai elnököt nem csak Európából, hanem saját pártján belül, a demokrata képviselők részéről is egyre növekvő nyomás éri, hogy engedjen a fegyverhasználati korlátozásokból. Amennyiben engedélyezné, ez a Fehér Ház ukrajnai konfliktussal kapcsolatos politikájának legújabb változását jelentené.

Biden elnök kijelentette, hogy nem tervezi politikájának megváltoztatását, azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és más európai tisztviselők követelik az adományozott fegyverek használatának korlátozásának feloldását. Ukrajna a legutóbbi politikai változást kihasználva már végrehajtott legalább egy csapást a határon túl, amerikai gyártmányú Himars rakétákat használva orosz föld-levegő rakéták ellen Belgorodban.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint a politikaváltás csak a harkivi régióra vonatkozó szűk körű változtatás volt, és magas rangú amerikai tisztviselők nyilvánosan is megerősítették, hogy az Egyesült Államok politikája a korlátozások tekintetében nem változott. Ugyanakkor a védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője elismerte, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája a háború kezdete óta folyamatosan változik.