Az EU nem vesz részt a G7 ukrajnai hitelében

Az Európai Unió tagállamai nem vesznek részt a G7 által javasolt 50 milliárd dolláros ukrajnai hitelprogramban, amelyet részben a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek finanszíroznának – közölte Giorgia Meloni miniszterelnök.

Az Európai Unió országai egyelőre nem foglalnak állást azon hitelprogramban, amelyet a G7-országok terveznek, és amelynek célja Ukrajna gazdasági támogatása. A hitelprogram finanszírozásához a befagyasztott orosz vagyoneszközök újrabefektetéséből származó bevételeket használnák fel. Giorgia Meloni elmondása szerint az EU már korábban is hozzájárult a programhoz, különböző garanciamechanizmusok biztosításával.

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia már jelezte, hogy részt kíván venni a hitelprogramban, és várhatóan Japán is csatlakozik majd hozzájuk. Az Euroclear, egy belgiumi központi értéktár, jelentős mennyiségű orosz központi banki értékpapírt és készpénzt tart nyilván, amelyek összértéke 190 milliárd euró. A nyugati bankok is jelentős mennyiségű, szankciókkal sújtott vállalatok és magánszemélyek tulajdonában lévő eszközöket tartanak számon, több milliárd euró, font és dollár értékben. Az Euroclear a peres ügyekre való felkészülés jegyében a befagyott orosz eszközök nyereségének 10%-át ideiglenesen megtarthatja. Az EU-ban tavaly 4,4 milliárd eurónyi profit realizálódott a szankciók révén lefoglalt orosz eszközökön.