Airbnb-rémálom Észak-Karolinában

Észak-Karolinában egy Airbnb-lakásra nyolc hónapra bejelentkezett vendég nem volt hajlandó elhagyni a szálláshelyet a foglalás lejárta után.

Farzana Rahman, a szállás házigazdája szerint a vendégek a foglalási idő lejárta után egy táblát helyeztek el az ajtón, amely szerint ők a lakás "legális lakosai". Rahman a Business Insider-nek elmondta, hogy már a foglalás kezdete óta problémák voltak a vendégekkel. A 30-as éveiben járó két vendég tavaly októbertől idén májusig bérelte a lakást, és a női vendég kérte, hogy töröljék a beszélgetéseiket az Airbnb platformjáról, majd készpénzes fizetést javasolt, de a házigazda mindkét kérésüket visszautasította.

A vendégek rendszerint késve fizettek, mivel a számlájukhoz kapcsolódó hitelkártyás tranzakciók gyakran meghiúsultak. A problémák május végén éleződtek ki, amikor a vendégeknek el kellett volna hagyniuk a lakást. Rahman takarítóbrigádot küldött az ingatlanhoz, de a vendégek nem engedték be őket, és további tartózkodást kértek. Rahman eleinte beleegyezett, de az új távozási időpontban sem hagyták el a lakást.

A házigazda az Airbnb segítségét kérte, de ők a helyi hatóságokhoz irányították. Rahman a rendőrséggel együtt ment az ingatlanhoz, ahol a vendégek azt állították, hogy másnap elmennek. Azonban másnap egy cetlit helyeztek ki, amely szerint ők az ingatlan legális lakói, és csak akkor költöznek ki, ha Rahmant bírói határozat kötelezi erre.

Rahman benyújtotta a kilakoltatáshoz szükséges dokumentumokat, és a bíróság hamarosan meghallgatja az ügyben. Az amerikai jogszabályok értelmében egy házfoglalónak legalább 20 évig kellene az ingatlanban élnie ahhoz, hogy tulajdonjogra igényt tarthasson.