Hasít a REpont: naponta már negyedmillió palackot is visszaváltunk

Az Economx értesülései szerint ezen a héten naponta 170-250 ezer palackot váltottak vissza az emberek, ráadásul a szám napról napra meredek ütemben növekszik. A MOHU szakértői arról is beszámoltak, hogy jelenleg csaknem 3000 automatában lehet visszaváltani a visszaváltható palackokat.

A polcokon egyre gyakrabban találkozni már az új, visszaváltható csomagolású termékkel, a legnagyobb kibocsátók már megjelentek a logós termékekkel. A DRS rendszer lényege, hogy az akár 90 százalékos visszagyűjtéssel nagy mennyiségű újra feldolgozható hulladékhoz jut a gazdaság, amiből annak tisztasága okán újra italcsomagolás állítható elő, biztosítva így az italcsomagolások újrahasznosított anyagtartamára vonatkozó uniós előírásokat (2030-ra 30 százalékos, 2040-re 65 százalékos újrahasznosított anyagtartalom).

A szomszédos Szlovákiában is már az első évben 70 százalékos lett a visszaváltás, két év után pedig már 92 százaléknál tartanak.

Hazánkban január óta találkozhatunk a visszaváltó automatákkal, és jelenleg csaknem 3000 automatában lehet visszaváltani az erre alkalmas palackokat. A 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknél kötelező ilyen automatákat telepíteni, ezek mindegyike regisztrált, ám emellett számos 200 négyzetméternél nagyobb bolt is csatlakozott, és ezek száma folyamatosan nő.

A boltok polcain csak fokozatosan jelennek meg a visszaváltható csomagolások, hiszen a gyártók egy féléves haladékot kaptak, és június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható palackot, üveget vagy dobozt. Vagyis még június 30. után is megtalálhatóak lesznek a nem visszaváltható csomagolások, ameddig azok szavatossága le nem jár, vagy el nem fogynak a polcokról.

Más országokban, például Romániában, vagy Szlovákiában szigorúbb a szabályozás, ott a nem visszaváltható csomagolások forgalmazásra is van/volt véghatáridő. A boltoknak jeleznie kell, melyik a visszaváltható palack, doboz, üveg, a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelően a címkéken is egyértelműen tájékoztatni kell a vásárlót.

A szabály egyszerű: az a csomagolás visszaváltható, amelyért kifizettük az 50 forintot, és amelyen megtalálható az 50 forintos visszaváltási logó. A MOHU még egy appot is bevezetett ennek támogatására, a REpont app-pal megnézhetjük, hogy adott palack visszaváltható-e, ahogy azt is, hogy hol van a legközelebb visszaváltási lehetőség.

De ennek az appnak a legfontosabb innovációja, hogy Európában egyedülálló módon országosan lehetővé teszi, hogy a saját bankszámlájára utaltassa a vevő a visszaváltási díjat.

A kisebb boltok és büfék pedig, ahol nem fér el automata, a kézi visszaváltási rendszerhez csatlakozhatnak. A kisboltok számára kifejlesztett kézi visszaváltás folyamata egyszerű. A vásárló visszaviszi a boltba az italcsomagolást, a kereskedő pedig egy okostelefonos alkalmazás segítségével olvassa be a visszaváltott palackok és dobozok vonalkódját, majd visszaváltja azokat, a vásárló pedig levásárolhatja a boltban a csomagolásért járó 50 forintot vagy visszakapja készpénzben.

A MOHU mobilautomata szolgáltatása házhoz megy a kézi REpont által visszaváltott üres palackokért, azokat helyben megszámlálja, és az app segítségével kezdeményezi a fogyasztóknak megelőlegezett visszaváltási díj közvetlen megtérítését a bolt számlájára.

A kézi visszaváltási rendszerben részt vevő kereskedők – havi elszámolásban – csomagolásdarabonként ezen felül kezelési díjat is kapnak a MOHU-tól.

A visszaváltási rendszer ráadásul várhatóan a forgalmukra is jótékony hatással lesz, hiszen a vásárlók jellemzően a visszaváltás helyén költik el a visszakapott betétdíjat. Illetve, ha egy faluban két bolt van, a vásárlók várhatóan odajárnak majd, ahol vissza lehet váltani a palackokat.