A járvány utáni betegséghullám

A Covid-19 világjárvány után világszerte jelentősen megnőtt az egyéb fertőző betegségek előfordulása, beleértve a náthát, kanyarót és tuberkulózist, amit a kutatók az alapimmunitás eltolódásával és a vakcinázási szokások változásával hoznak összefüggésbe - jelentette a Financial Post.

Ez nem csupán képzelgés: a statisztikák is alátámasztják, hogy világszerte nőtt a fertőző betegségek előfordulása. Kathy Xiang és családja példája jól illusztrálja a helyzetet, hiszen több különböző betegséget is kaptak el, ami jelentős hiányzást okozott az iskolában és a munkahelyen. "Szó szerint elzsibbadtam, miután a kisfiam megbetegedett", mondta Xiang, aki fizikailag és szellemileg is kimerült a folyamatos betegségek miatt.

A Bloomberg News és az Airfinity Ltd. elemzése szerint legalább 13 fertőző betegség - köztük a nátha, kanyaró és tuberkulózis - előfordulása meghaladja a járvány előtti szintet sok régióban. A kutatás több mint 60 szervezettől és közegészségügyi ügynökségtől gyűjtött adatokat vizsgált meg. Az eredmények szerint 44 országban legalább egy fertőző betegség előfordulása tízszer nagyobb, mint a járvány előtti alapszint.

A kutatók még mindig próbálják megérteni ennek okait. Az egyik lehetséges magyarázat az alapimmunitás eltolódása a COVID-zárlatok miatt, de az éghajlatváltozás, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és az egészségügyi ellátórendszerek elhasználódása is szerepet játszhatnak ebben a jelenségben. Jeremy Farrar, az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa szerint "most valami új szakaszhoz érkeztünk", amelyben a korábbi nagy influenzajárványokhoz képest már rendelkezésre állnak a védőoltások és a kezelések.

Az Egyesült Államokban, Kínában, Ausztráliában, Argentínában és Japánban is jelentős növekedést tapasztaltak bizonyos fertőző betegségek esetében. Világszerte 7,5 millió embernél diagnosztizáltak újonnan tuberkulózist 2022-ben, ami a legrosszabb év azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet elkezdte globálisan figyelni ezt a betegséget.

Fontos, hogy továbbra is betartsuk az alapvető higiéniai szabályokat és rendszeresen oltassuk magunkat azok ellen a betegségek ellen, amelyekre van vakcina. Az immunitási adósság elmélete szerint a Covid-járvány idején elrendelt lezárások miatt az emberek akkor megvédték magukat a koronavírus-fertőzés ellen, de a világ újranyitásakor sebezhetőbbé váltak. Cindy Yuan, egy sanghaji magánklinika belgyógyásza szerint az immunrendszer falai összetörnek, így mindenféle vírus könnyen bejuthat.

Ben Cowling, a Hongkongi Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológiai tanszékének vezetője szerint a fertőzések fokozott felügyelete és a tesztelések is hozzájárulhatnak a magasabb esetszámokhoz. A halálozások terén is érdekességeket figyeltek meg, bizonyos országokban a halálozások magas szintje és tartós emelkedése azt sugallja, hogy a koronavírus-járvány során alkalmazott lezárások életben tartottak olyan embereket is, akik normális környezetben meghaltak volna.

Christopher Murray, az Egészségügyi Metrics and Evaluation Intézet washingtoni igazgatója szerint Kanadában, Japánban, Szingapúrban és Németországban – a Covid megfékezésében élen járó országokban – most szokatlan mértékű többlethalálozás tapasztalható. Jeremy Farrar kiemelte, hogy a koronavírus-járvány akut veszélyhelyzete elmúlt, de a következményei még mindig velünk vannak. Az állandó betegeskedés már most nyomot hagy a gazdaságokon, a gazdasági teljesítményeken, és 2023-ban csaknem minden harmadik amerikai alkalmazott legalább egy betegnapot kivett, ami 42 százalékos növekedés 2019-hez képest. Egy egyesült királyságbeli tanulmány szerint az elmúlt év során átlagosan közel nyolc napot hiányoztak az alkalmazottak, szemben a járvány előtti hattal. A társadalom vakcinákba vetett bizalmának újjáépítése elengedhetetlen a jelenlegi helyzet túllépéséhez.