A Farkas Helga-ügy: máig nem került elő az 1991-ben elrabolt lány holtteste

Harminchárom éve nyomtalanul eltűnt egy érettségiző lány az Orosháza és Szeged közötti autóúton. Farkas Helga azóta sem került elő. A nyomozók több teóriát is felállítottak, de a bűncselekmény pontos körülményei ma sem ismertek.

  1. június 26-án este fél tíz körül indult el a 17 éves szegedi diáklány, Farkas Helga tűzpiros Mazdájával Orosházáról Szeged irányába. Szemtanúk szerint egy leoltott lámpákkal haladó másik autó követte őt szorosan, amelyet később Juhász Benedek tulajdonában lévő fehér BMW-vel azonosítottak. Aznap éjszaka egy ismeretlen telefonáló ötszázezer márkát követelt a Farkas családtól Helga szabadon bocsátásáért, és figyelmeztette őket, hogy ne szóljanak a rendőrségnek. A lány sportkocsiját az algyői Tisza-hídnál találták meg a rendőrök.

Farkas Imre, Helga apja, bárt, sörözőt és fagylaltozót is működtetett Orosházán, és játékgépeket ajánlott ki különböző helyekre. Helga, aki apjától kapta ajándékba a nyitott tetejű Mazdát, öntörvényű és magabiztos személyiség volt, és kiterjedt baráti köréhez tartozott többek közt Csapó József és Juhász Benedek, akik kulcsszereplői lettek az emberrablási ügynek.

Helga eltűnésének idején a magyar büntetőjog nem ismerte az emberrablás tényállását, ez csak 1993-ban, éppen a Farkas Helga-ügy miatt került be a Büntető törvénykönyvbe. A rendőrök évekkel később azonosították a feltételezett elkövetőket, Csapó Józsefet és Juhász Benedeket. Juhász özvegye a férje temetése után mindent elmondott a nyomozóknak, ami alapján a két férfi nyomára akadtak. A nyomozók szerint a diáklányt elrablói egy orosházi garázs szerelőaknájába zárhatták, majd megölték és a holttestet elégették.

2017-ben Palatinus Gábor nyugdíjas nyomozó egy új verzióval állt elő, szerinte az olasz maffia állhatott az elrablás hátterében, és Csapó kapcsolatban állt velük. Egy olasz férfi tenyérlenyomatát találták meg Helga sportkocsiján, és egy olasz pénzérmét is az autójában. Palatinus szerint van esély arra, hogy előkerüljön a holttest.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőrnyomozó szerint Helga elrablói megölték a lányt, és a holttestét valahol Orosháza–Gádoros–Szentes térségében elégették. Helga apja, Farkas Imre, aki 2022-ben hunyt el, sohasem adta fel a reményt, hogy megtalálja lányát, és a tetteseket bíróság elé állítják. Ha élne, Farkas Helga idén augusztusban lenne 51 éves.