A forint gyengülése és a gazdasági helyzet Magyarországon

A magyar forint árfolyama jelentős gyengülést mutatott a múlt héten, ami szokatlan helyzetet teremtett a nemzeti valuta számára, miközben a kormányzat próbálja kezelni a kialakult helyzetet. A Kormányinfó kezdetén még 395,77 forintot ért egy euró, de a sajtótájékoztató végére már 397,55-ös szintre gyengült a magyar valuta.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter humorral próbálta enyhíteni a helyzetet, de elismerte, hogy a forint árfolyamának hektikussága komoly problémát jelent. Úgy véli, még az is jobb lenne, ha az euró árfolyama tartósan 395 forintos szinten maradna. A magyar gazdaság alapvető mutatói, mint a külkereskedelmi és fizetési mérleg többlete, valamint a magas devizatartalékok, normál esetben a forint erősödését támogatnák. Azonban az uniós források körüli bizonytalanság, a 200 millió eurós bírósági ítélet, a magas költségvetési hiány, valamint a várakozásoktól elmaradó gazdasági növekedés, belső fogyasztás és export növekedés együttesen kockázatossá teszik a helyzetet a befektetők számára.

Az Európai Unió és Kína közötti védővám-háború tovább súlyosbítja a helyzetet, Magyarország pedig vesztesként kerülhet ki ebből a konfliktusból. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elismerte, hogy az export visszaesésének hátterében az akkumulátoripar és az autógyártás problémái állnak, és a kínai piacra való belépés nehézségei példátlannak számítanak. Gulyás Gergely szerint a kormány még nem tudja, milyen következményekkel kell szembenéznie Magyarországnak emiatt.

A gyártási tevékenységek átalakulása is érzékelhető a hazai piacon. A Henkel cég például bejelentette, hogy leállítja a folyékony mosószerek gyártását Körösladányban, és az év végére tervezi a gyár végleges bezárását. A vállalat tisztában van a bezárás következményeivel, és a Nemzetgazdasági Minisztérium különböző programokkal kíván segítséget nyújtani az érintett munkavállalóknak.

A gazdasági helyzet ellenére az építőipar bővülése és a Fitch Ratings által megerősített „BBB-” adósbesorolás pozitív hírek. A hitelminősítő szerint Magyarország erős strukturális mutatói, a beruházások által ösztönzött gazdasági növekedés és a szilárd nettó FDI-beáramlás támogatja a besorolást, bár a magas államadósság és az unortodox politikai lépések ellensúlyozzák ezeket.

Végül, a sportesemények, mint a németországi Európa-bajnokság, pozitív hatással vannak a lakossági fogyasztásra és a kiskereskedelemre. Vámos György közgazdász szerint a nemzetközi sportesemények hozzájárulnak a fogyasztás növekedéséhez, ami reményt adhat a következő hetekre.