A magány hatása az édesség utáni vágyra

Az új kutatások szerint a magányos nők agyának aktivitása megnövekedik, amikor édes ételek képeit nézik, ami egészségügyi problémákhoz és elhízáshoz vezethet.

A Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett tanulmány során a magányosnak érző nők agyi aktivitása fokozódott, amikor magas kalóriatartalmú, cukros ételek képeit mutatták nekik. A kutatás, melyet a JAMA Network Open folyóiratban publikáltak, 2021 szeptemberétől 2023 februárjáig tartott, és 93 Los Angeles környéki egészséges hölgy vett részt benne. A résztvevők személyes adatait, testtömegindexüket, testösszetételüket, étrendjüket, valamint szociális és pszichológiai profiljukat gyűjtötték össze, és felmérték az általuk észlelt társadalmi elszigeteltséget is.

A vizsgálat során a résztvevőknek különböző kalóriatartalmú ételek és nem élelmiszerek fotóit mutatták, miközben mágneses rezonanciás képalkotással vizsgálták az agytevékenységüket. Az eredmények szerint a magányosnak érző nőknél magasabb agyi aktivitást észleltek az édes ételek képeinek hatására, különösen azokban az agyterületekben, amelyek a vágyakozáshoz és az utálatérzethez kapcsolódnak.

Ez a fokozott agyi aktivitás összefüggésben állt a résztvevők magasabb testzsírszázalékával és az általuk gyakrabban fogyasztott egészségtelen ételekkel. A magányosnak érző nők nagyobb hajlamot mutattak az ellenőrizetlen étkezésre és az ételfüggőségre, amit maladaptív étkezési magatartásnak neveznek.

A kutatók szerint a magányosok esetében az édes ételekre adott agyi válaszok útvonalként szolgálhatnak, amelyen keresztül a magány befolyásolhatja a testösszetételt és a mentális egészséget. Így a magányos emberek édesség utáni sóvárgása nemcsak az érzelmi szorongást tükrözi, hanem hozzájárulhat egészségügyi problémák kialakulásához is.

A kutatásnak azonban korlátai is vannak, mivel nem tudott ok-okozati összefüggést kimutatni, és a megállapításai egy viszonylag kis és homogén mintán alapulnak. A jövőbeli kutatások, amelyek változatosabb és nagyobb mintaszámú csoportokat vizsgálnak majd, megerősíthetik és kibővíthetik ezeket az eredményeket. A kutatók terveik között szerepel a hormonszintek és a genetikai jellemzők vizsgálatának bevonása is, hogy jobban megértsék a megfigyelt összefüggések mögötti mechanizmusokat.