Kulcsszerepet játszanak a jegybankok a válságkezelésben az MNB alelnöke szerint

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a régió jegybankjainak döntő szerepük van a pénzügyi stabilitás megőrzésében, és a közép-kelet-európai gazdaságokat érintő inflációs nyomás kezelésében. A dubrovniki gazdasági fórumon elmondta, hogy a régió 2021 közepe óta majdnem kétszer akkora inflációs nyomással néz szembe, mint a nyugat-európai gazdaságok.

A jegybankok fontos szerepet játszottak abban, hogy a válságok ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán maradjanak, és sikeresen csökkentették az inflációt a jegybanki célértékek közelébe. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a folyamatos megújulás elengedhetetlen a jövőbeni stabilitás érdekében.

A horvát jegybank által rendezett konferencián az alelnök kiemelte, hogy a koronavírus-járvány, a geopolitikai konfliktusok, az energiaválság és a következő globális inflációs hullám komoly kihívást jelent minden gazdaság számára, különösen Kelet-Közép-Európát érintve.

A jegybankok 2020-2021-ben jelentős, alacsony kamatozású forrásokkal segítették a gazdaságok gyors helyreállását, az infláció növekedése pedig a kamatok emelését indokolta. Az MNB alelnöke szerint a magyar jegybank az élenjárók között volt mindkét időszakban, és a válságkezelés során kulcsszerepet töltött be a stabilitás megőrzésében.

A válságkezelés költségeit a jegybankok viselték, jelentős veszteségeket könyvelve el az elmúlt két évben. Az alelnök szerint ez a válsághelyzetben szükségszerű és helyénvaló volt, és hangsúlyozta, hogy a kamatjövedelemnek szélesebb körben kellene eloszlania a gazdaságban.

Négy területen kínálnak megoldást a magyar tapasztalatok

Az MNB alelnöke négy területen ajánlott megoldást a nemzetközi jegybanki közösség számára a magyar tapasztalatok alapján. Elsőként a kötelező tartalék rendszer aktívabb használatát említette a bankrendszer irányába. Másodsorban a lakossági állampapírok alacsony kockázatú és vonzó kamatozású kínálatát a magas inflációs környezetben. Harmadikként a pénzügyi tudatosság folyamatos erősítését, és végül a digitális jegybankpénz kísérleteinek felgyorsítását nevezte meg kulcsfontosságúnak.