A hírességek és influenszerek reklámjainak végjátéka

A vásárlói magatartás változása jelzi, hogy a hagyományos reklámok hatása csökken, és a hírességek befolyása is megkopik.

Az EY nemzetközi kutatása, amely 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült, rámutat arra, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak és kevésbé fogékonyak a hagyományos vásárlásösztönző reklámokra. A celebek és véleményvezérek befolyása is csökken, és a követőik csak akkor hallgatnak rájuk, ha szakmai érvekkel kerülnek megközelítésre.

A kutatás szerint a megkérdezettek közel kétharmada (57 százalék) tájékozódik online közösségekben vásárlás előtt, és még többen (61 százalék) vásároltak már terméket influenszer ajánlása alapján. Ezzel szemben csak a válaszadók ötöde (21 százalék) kattintott rá egy hirdetésre a közösségi médiában.

Az influenszereket elsősorban azért követik, mert tartalmaikat értékesnek (49 százalék) vagy élvezetesnek (44 százalék) ítélik meg. Ezzel ellentétben a celebek népszerűsége csökken, csupán a megkérdezettek negyede (25 százalék) követ valakit pusztán hírneve miatt.

Palincsár László, az EY Customer & Growth területének vezetője kiemelte, hogy Magyarországon az emberek egyre tudatosabbak, és az érzelmek helyett inkább racionális szempontok alapján közelítik meg a vásárlást. Ezért a korábban hatékony befolyásolásra épített hirdetési és értékesítési eszközökkel nehezebb mozgósítani őket, ami új megközelítést igényel a gyártók és forgalmazók részéről.

Az EY kutatása szerint a fogyasztók figyelmét az influenszerek ajánlásai mellett a kézzelfogható előnyök, mint például kedvezmények és személyre szabott ajánlatok kötik le a legjobban. A márkahűséget pedig az ingyenes szállítás (67 százalék) és a kedvező árú termékek (49 százalék) erősítik meg.