A Z generáció: Az antialkoholisták kora

A Z generáció tagjai, akik 1995 és 2009 között születtek, jelentős mértékben különböznek elődeiktől alkoholfogyasztási szokásaikban. Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban a nagykorú Z generációs fiatalok 64 százaléka állítja, hogy már legalább fél éve nem fogyaszt alkoholt.

Az International Wine and Spirits Record (IWSR) globális italadat- és analitikai szolgáltató szerint ez a jelenség nem korlátozódik csupán az USA területére, hanem egy világszerte megfigyelhető tendenciáról van szó. Richard Halstead, a fogyasztói kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy a fiatalabb generáció tagjai, akik már legálisan is vásárolhatnak és fogyaszthatnak alkoholt, meglepően nagy arányban tartják magukat teljes mértékben antialkoholistáknak.

A tendencia nem csak az Egyesült Államokban észlelhető, hanem a felmérés szerint Japánban, az észak-amerikai kontinensen, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is hasonló a helyzet. A brit Z generáció életmódját vizsgáló Mintel piackutató ügynökség korábbi felmérése is azt mutatta, hogy a brit fiatalok egyre inkább a józan társasági életet részesítik előnyben a házibulik és a klasszikus kocsmázás helyett. Emellett megállapították, hogy a 18 és 24 év közötti britek körülbelül egyharmada egyáltalán nem iszik alkoholt.

: (via Newsweek)