Elmenekült az apja elől, végül kénytelen volt szembenézni vele

Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával jött létre, és a projekt megvalósulása néhány évig tartott. A film pozitív kritikákat kapott, és a laikus közönség körében is népszerűvé vált, Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével. A dramedy műfajú alkotás a hazai mozikban és a külföldi fesztiválokon is sikert aratott.

A történet középpontjában egy nagypapa és unokája állnak, akik közötti kommunikáció akkor indul be igazán, amikor a kisfiú, aki eddig csak héberül beszélt, magyarul válaszol a nagypapának. A nagypapa nem érti a héber nyelvet, és nem is igyekszik megérteni az unokáját, csak gúnyos megjegyzéseket tesz a zsidó szokásokra. Ezzel szemben a nagymama héberül tanul, hogy kommunikálni tudjon a kis Arival. Azonban a nagymama váratlan halála után az elhidegült apa és fia, valamint az unoka, hosszú évek óta először találkoznak újra, hogy együtt üljék meg a gyászt.

A Lefkovicsék gyászolnak nem a holokausztot állítja a középpontba, hanem egy személyes történetet mesél el. A film főszereplője és antihőse Lefkovics Tamás, a makacs bokszedző, aki évek óta nem beszél a fiával, Ivánnal, aki Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől. Iván ortodox zsidóként él, két gyermekkel, és csak az édesanyjával tart kapcsolatot. Az anya halála után Iván hazatér kisfiával, Ariellel, hogy a zsidó hagyományok szerint gyászoljanak.

A film a családi dráma és vígjáték elemeit ötvözi, komoly témákat és érzéseket boncolgatva. A zsidó tematikájú filmek között kiemelkedik, mivel nem a holokausztot, hanem a zsidóság kevésbé ismert, intim oldalát mutatja be. A szereplők közötti generációs különbségek, az elfojtott érzések és a gyász ábrázolása is fontos eleme a történetnek.

A film vizuális megjelenítése is kiemelkedő, a színek és fények változásaival erősítve a történet érzelmi hatását. A színészi játékot illetően Bezerédi Zoltán hitelesen formálja meg a mufurc nagyapát, Szabó Kimmel Tamás pedig meggyőzően alakítja az ortodox zsidó fiút, aki hihetően beszéli a héber nyelvet a filmben. A kisfiú szerepében Leo Gagel, valamint a boxoló Ferikét alakító amatőr színész, Váradi Roland is emlékezetes alakítást nyújt.

A film összességében egy dramedy, amely nem sorolható egyértelműen sem a dráma, sem a vígjáték kategóriájába, és a váltakozó hangvétel miatt egy különleges élményt nyújt a nézőknek. A magyar filmgyártás további sikereit jelzi, hogy a jövő év elején már láthatjuk a tízrészes Hunyadi-sorozatot, amelyet a TV2 fog bemutatni. A több mint hatszáz színész és kaszkadőr közreműködésével készült Hunyadi-sorozat Bán Mór Hunyadi című regénysorozatának adaptációja, és a XV. századi Európa egyik meghatározó hadvezérének, Hunyadi Jánosnak az életét mutatja be. A Nemzeti Filmintézet és a Beta Film által finanszírozott, a TV2 és az ORF társproduceri munkájával megvalósult epizódokat Lengyel Balázs rendező bejelentése szerint a jövő év elején mutatják be, bár a TV2 programigazgatója, Fischer Gábor szerint a sorozat csak 2024 utolsó negyedévében kerülhet képernyőre. A magyar származású Robert Lantos produceri munkájával és Nagypál Orsi, Szász Attila, valamint az Emmy-díjjal elismert Robert Dornhelm rendezői közreműködésével a sorozat ígéretesnek tűnik a magyar filmrajongók számára. A 10,5 milliárd forintos költségvetésével ez lehet minden idők legdrágább magyar sorozata. A sorozatot külföldön Rise of the Raven címmel értékesítik, és a magyar szereplők között van Rujder Vivien, Kádár L. Gellért Töröcsik Franciska, Fekete Ernő, Hermányi Mariann és Medveczky Balázs is, akiket több külföldi színész is kiegészít.