Új békejavaslat a G7-től az olimpia idejére

A G7 országai egy új békejavaslatot támogattak, amely a nyári párizsi olimpia idejére szólít fel világszerte a harcok beszüntetésére.

A világ hét legfejlettebb ipari országának csoportja, a G7, Olaszországban tartott csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában arra kérte a világot, hogy a párizsi olimpia idején állítsák le a harcokat a háborús övezetekben. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szombaton közölte ezt a javaslatot a G7-országcsoport nevében.

A béke ötletét Franciaország vetette fel a tanácskozáson, és a résztvevők egyhangúlag támogatták az "olimpiai békét" - erősítette meg Meloni a G7-csúcsot követő sajtótájékoztatón.

A párizsi olimpia 2023. július 26-tól augusztus 11-ig tart, és az ókori görög olimpiákhoz hasonlóan, ahol a harcoló felek fegyvernyugvást hirdettek a játékok idejére, a G7 is hasonló tűzszünetet szeretne elérni.

Emmanuel Macron francia elnök már korábban, áprilisban jelezte, hogy sürgetni fogja a tűzszünet kihirdetését a párizsi olimpia idejére, különös tekintettel a Közel-Keletre, Ukrajnára és Szudánra. Oroszország azonban korábban hűvösen reagált a javaslatra, attól tartva, hogy Ukrajna kihasználhatja a tűzszünetet a saját erőinek újraszervezésére és megerősítésére.