A Fidesz erős támogatottsága a cigány lakosság körében

A G7 elemzése szerint a hétvégi EP-választás után is megfigyelhető a Fidesz és a cigány lakosság aránya közötti erős kapcsolat a településeken. A korrelációs együttható 2018-ban 0,29 volt, 2022-re 0,47-re nőtt, az idei évben pedig 0,48-ra emelkedett.

A kisebb lakosságú, cigányok által lakott településeken különösen erős ez az összefüggés. A G7 szerint, ha ismert egy település cigány lakosságának aránya és mérete, akkor ezek alapján előre jelezhető a Fidesz szavazataránya.

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a romák aránya az országban 2,5 százalék, 209 ezer fő vallotta magát a kisebbséghez tartozónak. Ezzel szemben egy 2018-as kutatás szerint a valós számuk akár 876 ezer fő is lehetett, ami a lakosság 8,8 százalékát jelentheti.

A G7 kiemeli, ha a romák ugyanolyan arányban szavaznának a Fideszre, mint az országos átlag, akkor a kormánypárt 175 ezer szavazatot kaphatott volna tőlük a 2 millióból. Ha azonban egy 2020-as közvélemény-kutatás adatait vesszük alapul, amely szerint a Fidesz-szavazók aránya 10 százalékponttal magasabb a cigányok körében, akkor 215 ezer roma szavazó adhatta le voksát a kormánypártra.

A G7 cikke szerint az EP-választáson három másik párt is átlépte a bejutási küszöböt. A szélsőjobboldali Mi Hazánk kevésbé népszerű a cigányok által lakott településeken, és még rosszabb az összefüggés a Tisza párt esetében, ahol arányaiban még kevesebben támogatták ezt a politikai erőt.