Javuló helyzet az árvizek terén

A Dunaárhullám tetőzése már elhagyta Magyarországot, és a Rába árhulláma is Árpásnál tart, III. fok körüli értékkel. A következő napokban szárazabb és melegebb idő várható, ami csökkenti az árvizek utánpótlásának esélyét.

A Duna vízszintje a múlt szombati budapesti tetőzés után lassan csökkent, de csütörtöktől gyorsult az apadás üteme. Tegnap a Duna Mohácsnál is tetőzött, I. fok fölötti 797 cm-es vízállással, azonban az árhullám mára már elhagyta az országot.

A Rába folyó esetében Árpásnál várható a tetőzés, a III. fok körüli értékekkel. Győrnél a Duna miatt bekövetkező apadás mellett a Rába által okozott vízállás-emelkedés a hétvégén csak néhány deciméter lesz, így a vízállások a fokozat alatt maradnak.

A Murán az árvíz Letenyénél tegnap reggel tetőzött, néhány centiméterrel a II. fok szintje fölött, míg a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak a következő időszakban.

A frontrendszer, amely napokig meghatározta a Duna vízrendszerének időjárását, már elhagyta a térséget. A legfrissebb előrejelzések szerint a nyugati és északi vízgyűjtőkön a hétvégén még kisebb csapadékra lehet számítani, de ezután száraz és egyre melegebb idő következik. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye alapján a vízügyi szolgálat is csökkentheti a két hete tartó megfeszített védekezési tempót.