A DK kemény válasza Vitézy vádjaira és az újpesti választási megtévesztés gyanújára

A Demokratikus Koalíció (DK) élesen reagált Vitézy Dávid vádjaira, amelyek szerint a párt manipulálta a főpolgármester-választás eredményét, valamint az újpesti választási megtévesztés gyanújára is.

A DK álláspontja szerint Vitézy Dávid, aki a választáson vereséget szenvedett, "valójában a Fidesz jelöltje volt Budapesten". Azt is hozzátették, hogy Vitézy "képtelen elfogadni a vereséget, hazudozik és másokat vádol a saját bűneivel". A párt ezt azzal támasztja alá, hogy Vitézy viselkedése a szavazatok újraszámlálását követően is ezt mutatja.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz próbálta megnyerni a választást azzal, hogy az utolsó pillanatban visszaléptette Szentkirályi Alexandrát, és a fideszes szavazókat Vitézy Dávid támogatására szólította fel. Emellett a DK tagjai azt is megemlítették, hogy Vitézy Dávid a Facebookon tette közzé azt a vádat, miszerint a DK Újpesten és Erzsébetvárosban Szentkirályi Alexandra nevének szavazólapról való kihúzásával manipulálta a választás eredményét.

Az újpesti választási megtévesztés gyanúját Nagy István, Újpest korábbi fideszes alpolgármestere vetette fel. Ő szerint a Helyi Választási Iroda vékonyhegyű tollakat vásárolt, amivel alig látható módon húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. Nagy István szerint ez a választási eljárásra vonatkozó hat alapelv közül négyet megsértett, és a választók tudatos megtévesztésének tekinthető. A politikus szerint ez csak a „Demokratikus Koalíció emberei által irányított Újpesti Polgármesteri Hivatalban történhetett meg”. Azonban a benyújtott kifogását a Helyi Választási Bizottság elutasította, úgy döntöttek, hogy az megfelel a Választási törvény alapelveinek. Szerencsére Budapest választópolgárai átláttak a szitán, és ismét a demokratikus ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterüknek.

Nagy István Facebook-bejegyzésében részletesen is kifejtette, hogy az Újpesti Polgármesteri Hivatal közelében található Papír-Írószer boltból vásárolt vékonyhegyű tollakkal (0,38, 0,5 és 0,7 mm vonalvastagsággal író) történt a név áthúzása. Úgy véli, hogy a gyengébben látó, de még az élesszemű szavazók számára sem tűnhetett fel, hogy a hajszálvékony, alig látható vonal a kiesett jelölt törlését jelenti, különösen, ha nem hallottak arról, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett.

Az újpesti Fidesz nem nyugszik, és továbbra is választási csalást kiált. Nagy István szerint a helyi választási iroda 192 darab vékonyhegyű golyóstollat vásárolt, amelyekkel Szentkirályi nevét húzták át a szavazólapon. A vásárlásról számlát is mellékelt, és úgy véli, hogy a vékonyan fogó tollak kiválasztása nem véletlen volt, hanem a "helyi dékás agytröszt" döntése. Wintermantel Zsolt, az újpesti fideszes polgármester-jelölt is ráerősített, hogy „akik erről döntöttek, életük végéig Újpest szégyenei lesznek!”. Wintermantel egyébként a választáson alulmaradt, a DK-s Trippon Norbert 47-35 százalékban verte.

A DK Vitézy állításait annyival lerendezte, hogy Vitézy „hazudik, tehát fideszes”, és miközben a DK-t vádolta meg azzal, hogy manipulálta a választás eredményét, valójában a Fidesz próbált nyerni úgy, hogy az utolsó pillanatban visszaléptette jelöltjét. A vékonyhegyű tollak használata miatt Vitézy Dávid is új választást kezdeményezett a IV. és VII. kerületben, de beadványát a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, bár itt még jöhet újabb jogorvoslat.

Címlapi kép: Az ominózus szavazólap, Nagy István Facebook-oldaláról