Budapest utcáinak valósága a fotókban

Évek óta járják a Budapest Street Photo Collective tagjai a főváros utcáit, hogy képekbe sűrítsék Budapest karakterét. Egy frissen megjelent könyvben gyűjtötték össze ezeket a fotókat, amelyek a város hétköznapi, mégis szerethető arcát mutatják be.

A Budapest Street Photo Collective (BPSPC) négy éve alakult meg, és tagjai – akik között hivatásos fotósok és lelkes amatőrök is vannak – a város sokszínűségét igyekeznek megörökíteni. A kollektíva tagjai, mint Bódis Krisztián, Chripkó Lili, Erdős Dénes, Juhász Jácint, Neményi Márton, Rácz Dominika, Soós Bertalan és Szabó Bálint, a közös munka során baráti kapcsolatokat is ápolnak, és bár a legjobb képek gyakran egyedül készülnek, a csapatmunka során sokat tanulnak egymástól és új helyeket is felfedeznek.

A Budapest Street című fotókönyvük a Boook kiadó gondozásában jelent meg, és 150 párba állított képen keresztül mutatja be a város életét. A kötet nemcsak a jelen generációk számára kínál betekintést Budapest utcáinak világába, hanem a jövőben is fontos forrás lehet az élet megörökítésére az ezredforduló után.

Az utcai fotózás története a 19. századra nyúlik vissza, amikor is Louis-Jacques-Mandé Daguerre készítette el az első utcaképeket. Magyarországon a műfaj később vált ismertté, de olyan fotósok, mint Kereki Sándor vagy Balla Demeter már a 20. században is készítettek emlékezetes utcai felvételeket.

A BPSPC tagjai a fotózást nemcsak munkaként, hanem szenvedélyként is vallják, és a városról alkotott képüket is formálja ez a tevékenység. Neményi Márton, az nlc.hu fotóriportere szerint az utcai fotózás hatással van arra, hogyan éljük meg a várost, és segít eltűnni előítéleteinknek. Erdős Dénes, aki absztraktabb képeket készít, turistaként próbálja megközelíteni a várost, új szemszögből felfedezve azt.

A könyv összeállítása során a csapat tagjai vitákat és megalkuvásokat is megéltek, de végül sikerült egy olyan albumot létrehozniuk, amely összefogja a város sokszínűségét. A kötet a valóságot kívánja bemutatni, kerülve a "trash" jelző használatát, és inkább a "nyers" kifejezést részesítik előnyben.

A GDPR és a megváltozott fotózáshoz való viszonyunk új kihívások elé állítja az utcai fotósokat, de a BPSPC tagjai szerint a legtöbb esetben pozitív a visszajelzés, és a konfliktusok általában abból erednek, hogy az emberek nem értik, miért és mit fotóznak. A könyv és a hozzá kapcsolódó kiállítás azonban lehetőséget ad arra, hogy a szereplők maguk is megismerjék a képeket, és ha felismerik magukat, ingyen kapnak egy példányt az albumból.

A kötet előszavában Zubreczki Dávid, az egykori Urbanista blog szerzője azt írja, hogy a könyv a valóság megörökítésének egy korszakát zárja le, és felveti a kérdést, hogy a mesterséges intelligencia korában hogyan fog változni a vizuális kultúra. Az utcai fotózás így nemcsak a jelen pillanatokat örökíti meg, hanem a jövő számára is értékes dokumentumokat hoz létre.