2022-ben meghiúsult ukrán-orosz béketárgyalások részletei

A New York Times nyilvánosságra hozta a 2022-es ukrán-orosz béketárgyalások szerződéstervezetét, amelyek során több pontban is sikerült megállapodniuk a feleknek, de a béke mégsem jött létre.

A New York Times által bemutatott dokumentumok szerint a 2022-es ukrán-orosz béketárgyalások során a felek több dologban is megállapodtak, de a szerződés végül nem került aláírásra. A tárgyalásokat több hónapon át, februártól áprilisig folytatták, de Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin nem tudott végső megegyezésre jutni. A szerződéstervezetek ukrán, orosz és európai forrásokból származnak, és több hozzájuk közel álló személy is megerősítette a hitelességüket. A dokumentumokból kiderül, hogy a tárgyalások a bucsai mészárlás után is folytatódtak, ami ellentmond a korábbi híreszteléseknek, miszerint a Bucsán történtek miatt szakadtak meg az egyeztetések.

A felek egyetértettek abban, hogy a Krímet kizárják a szerződésből, így az orosz megszállás alatt marad, de Ukrajna elismerése nélkül. A Krím státuszáról 10-15 éven belül kellett volna döntést hozniuk, és Ukrajnának meg kellett volna ígérnie, hogy nem fogja erőszakkal visszafoglalni a félszigetet. Emellett Ukrajnának el kellett volna ismernie a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét a korábbi közigazgatási határaikon belül, és átfogó változásokat kellett volna végrehajtaniuk a jogszabályokban ezzel összefüggésben.

A szerződés részeként Ukrajna semleges állammá vált volna, nem csatlakozhatott volna katonai szövetségekhez, és nem telepíthetett volna katonai bázisokat, viszont az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége megmaradt volna. A szerződéses szövetségesei kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy támadás esetén lezárják Ukrajna fölötti légteret, fegyvereket biztosítanak és helyreállítják, majd fenntartják az ország tartósan semleges állami biztonságát. A lehetséges kezes országok között több nagyhatalom is szerepelt.

A szerződéstervezet értelmében Ukrajnának fel kellett volna oldania az orosz nyelvre vonatkozó korlátozásokat, vissza kellett volna vonnia az Oroszországgal szembeni szankciókat és korlátozó intézkedéseket, és felszólítania kellett volna azokat az államokat és nemzetközi szervezeteket, akik 2014 óta orosz szankciókat vezettek be, hogy vonják vissza azokat. Az orosz feltételek között szerepelt a nácizmus és kapcsolódó mozgalmak dicsőítésének és propagandájának büntetőjogi tilalma, valamint az Ukrán Fegyveres Erők személyi állományának és felszereltségének korlátozása is.

A New York Times szerint ma azonban Ukrajna és Oroszország távolabb van a békétől, mint a háború kezdete óta bármikor. Vlagyimir Putyin új békefeltételei között szerepel, hogy az ukrán csapatoknak ki kell vonulniuk bizonyos területekről, és Ukrajnának hivatalosan el kell utasítania a NATO-csatlakozást. A békés rendezésre vonatkozó megállapodásokat nemzetközi szerződésekben kellene rögzíteni, amelyek az Oroszország elleni szankciók eltörlését is magukban foglalnák.