Visa és Mastercard trösztellenes megállapodása veszélyben

Veszélybe került a Visa és a Mastercard márciusban kötött 30 milliárd dolláros trösztellenes megállapodásának a végrehajtása, miután egy New York-i bíró jelezte, hogy a megállapodás elutasítására készül.

Margo Brodie brooklyni amerikai kerületi bíró azt ígéri, hogy véleményt ír, amelyben kifejti döntését és indoklását.

Mindkét kártyahálózat csalódottan nyilatkozott a hírre. A Mastercard "méltányos megoldásnak" nevezte az egyezséget, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a vállalkozásoknak a kártyatranzakciók kezelésében, míg a Visa "megfelelő megoldásnak" nevezte a közel 19 évre visszanyúló ügyet.

A Visa és a Mastercard ellen beperelt kereskedők régóta panaszkodnak a túlzottan magas swipe vagy interchange díjak miatt, amelyeket a hitel- és betéti kártyás fizetések feldolgozásáért számítanak fel, és amiért jogellenesen akadályozzák meg őket abban, hogy az ügyfeleket az olcsóbb fizetési módok felé tereljék.

A március 26-án véglegesített egyezség célja az volt, hogy az országos peres ügy legtöbb követelését rendezze. A megállapodás értelmében az átlagos 1,5-3,5%-os swipe-díj három éven keresztül legalább 0,04 százalékponttal csökkenne, és a Visa és a Mastercard beleegyezett abba is, hogy öt évre korlátozzák a díjakat.

A megállapodás ellenzői között van a National Retail Federation, a világ legnagyobb kiskereskedelmi szervezete, amely a megállapodást "nyilvánvalóan elégtelennek", előnyeit pedig "csekélynek és ideiglenesnek" nevezte. Szerintük a Visa és a Mastercard továbbra is diktálja az árakat, és "gyakorlatilag korlátlan" tilalmat vezet be a kereskedők jövőbeli követeléseire.

A pénzügyi szektorban történt másik jelentős fejleményként a New York Community Bancorp bejelentette, hogy 37,8 milliárd dolláros becsült teljes valós értéken megvásárolta a tavaly csődbe ment Signature Bank eszközeit. A New York Community Bank leányvállalata, a Flagstar Bank már 2023 márciusában átvette a Signature Bank lényegében összes betétjét és hitelportfóliójának egy részét a Szövetségi Betétbiztosítási Társaságtól (FDIC). Az átvett portfólió 24,9 milliárd dollárnyi készpénzt és készpénzegyenértékest, valamint 11,7 milliárd dollárnyi hitel- és lízingállományt tartalmaz, továbbá a kötelezettségeket is átvállalta, amelyek becsült valós értéke 35,7 milliárd dollár, és amelyek javarészt az ügyfélbetétállományt tartalmazzák.