Átalakul a diákok ingyenes kulturális programja és a Hadtörténeti Múzeum helye

A kormány döntése értelmében a jövő tanévtől már nem látogathatják ingyen az Országházat és egyéb kulturális helyszíneket az általános iskolások, miközben a Hadtörténeti Múzeum új helyre költözik a Várban.

A Magyar Közlönyben közzétett friss kormányhatározat szerint szűkül a diákok számára ingyenesen elérhető kulturális programok köre. A jövő tanévtől az általános iskolások évente csak egyszer juthatnak ingyen színházi, tánc- és cirkuszművészeti előadásokra, valamint komolyzenei hangversenyekre. Eddig több helyszín is szerepelt a listán, többek között múzeumok, őshonos állatok bemutatóhelyei, katonai hagyományőrző bemutatók, az Országház, valamint az „Álmok Álmodói 20” kiállítás, de ezek most kikerülnek az ingyenesen látogatható helyek közül.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum is változás előtt áll, ugyanis nem a jelenlegi helyén, de továbbra is a Várban talál majd otthonra. A Kapisztrán térről költözik el az intézmény, hogy jobban megközelíthető és modern kiállítóhelyeket kapjon. A költözés már 2023 májusában megkezdődött.

Korábban felmerült, hogy a Hadtörténeti Múzeum a Kerepesi úton található egykori hajléktalanszállón kap helyet, azonban ezt a honvédelmi minisztérium cáfolta.

Az új helyszín a budai Várban található, ahol a régi Honvéd Főparancsnokság épülete fogadja majd a múzeumot a Dísz tér 17. alatt. Az épület egy részét jelenleg a Budai Palotanegyed biztonsági központja használja, de a fennmaradó területeket átadják a múzeumnak.

Végül a kormány egy másik határozatában kiemelt nemzetközi sportrendezvényként ismerte el a 2024. évi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat és a 2024. évi World Aquatics Rövidpályás Úszó Világbajnokságot. Az Álmok Álmodói 20 kiállítás, amely egy interaktív tárlat a Millenárison, hatszáz tudós, felfedező, és egyéb neves magyar munkásságáról és találmányairól, szintén kikerült az ingyenesen látogatható programok listájáról.