Kalocsai választási botrány: vádak a szavazás tisztaságáról

Kalocsán a vasárnapi polgármesterválasztáson Filvig Géza, a Fidesz-KDNP jelöltje mindössze 23 szavazattal győzött, de Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület képviselője választási csalás gyanújával fordult a választási bizottsághoz. Bagó szerint több szabálysértés is történt, amely befolyásolhatta a végeredményt, és újraszámolást, valamint a szavazás megismétlését kérte.

A választási eredményeket befolyásoló események sorozatáról számoltak be a választás után. Egyik ilyen esetben például két érvényes szavazatot tartalmazó borítékot találtak, mindkettő a fideszes polgármesterjelöltre adott voksokkal. Emellett az írástudatlan szavazóknak kizárólag a szavazatszámláló bizottság elnöke segített a szavazásban, és olyan eset is előfordult, hogy egyszerre több ember tartózkodott egy szavazófülkében.

Bagó Zoltán és csapata több kifogást is benyújtottak, mivel úgy vélték, hogy a választáson csalás történhetett. A választás napján történt egy eset, amikor ifj. Dr. Simon Zoltán, a FIDESZ-KDNP helyi választási bizottságba delegált tagja, és felesége, egy fideszes aktivista, a választópolgárokhoz kopogtatott, hogy mozgósítsák őket a FIDESZ-KDNP számára. Bagóék szerint a választási bizottsági tagság és az aktív kampánytevékenység összeegyeztethetetlen, és ez a helyzet a pártatlanság látszatát ássa alá.

A választási folyamat során több analfabéta szavazó is érkezett a szavazókörbe, akiknek a szavazatszámláló bizottság elnöke segített a szavazásban, más tagok bevonása nélkül. A bizottság tagjai szerint ez ellentétes a szabályokkal, mivel a szavazat leadásában nem akadályozott személyeket nem kísérhetnek be a szavazófülkébe, és még a szavazásban akadályozott személyt sem kísérheti be több személy.

Egy másik kifogás szerint a Fidesz-KDNP által delegált egyik szavazatszámláló bizottsági tag a szavazatszámlálás végén telefonon értesítette Bagó Istvánt, a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjét az eredményekről, ami szintén szabályellenes. A jelölt vesztes helyzetének tudatában utasította a bizottság tagjait, hogy keressenek még szavazatokat a győzelme érdekében.

A szavazólapok számával kapcsolatosan is felmerültek kérdések, ugyanis több szavazólapot használtak fel, mint ahány választópolgár megjelent. Egy borítékban két érvényes szavazatot találtak, mindkettő Filvig Gézára leadva. A szavazatszámláló bizottság két tagja, akik a szavazólapokat osztották, nem tudták megmagyarázni a történteket.

Bagó Zoltán a fent említett események miatt a szavazatok érvénytelenítését és új választás kiírását kérte. Az esetek részletei és a választási eljárás szabályainak megsértése miatt a választás tisztasága komoly kérdéseket vet fel. Bagó a polgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlésének elrendelését kérte, illetve hogy ismételjék meg a szavazólapok érvényességét célzó vizsgálatot és számolják újra a szavazatokat.

Bagóék sérelmezik, hogy érvényesnek nyilvánítottak olyan szavazólapokat, amelyen a fideszes jelölt neve mellett megfelelően behúzott, Bagó neve mellett pedig átsatírozott iksz szerepel, szerintük ezeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. Egy fideszes szavazatszámláló a névjegyzék mellett ülve “folyamatosan üzeneteket küldött az okostelefonjával”, és egy fideszes képviselőjelölt szinte végig a szavazóhelyiség bejáratánál tartózkodott. Bagó posztjában arról is ír, hogy a bizottságok elnökei több esetben megtagadták, hogy a sérelmezett esetekről jegyzőkönyvet vegyenek föl.

Bagóék így elsődlegesen a szavazás eredményének megsemmisítését és új választás kiírását, másodlagosan a szavazatok újraszámolását és azok érvényességének ismételt vizsgálatát kérelmezik. Mint írja, kevés eséllyel bízhatnak a pozitív elbírálásban, amíg arról a választási bizottságok döntenek, de adott esetben akár bíróságon is megvédenék álláspontjukat.

Kalocsán a város hivatalban lévő fideszes polgármestere, Filvig Géza 2 179 voksot kapott, így 29,04 százalékos eredménnyel nyert, Bagó Zoltán 23 szavazattal lemaradva, 28,74 százalékkal lett második, de 21 százalékot ért el Bolvári Ferdinánd, a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltje is.