Az ukrán gyerekek énekelve mennek az óvóhelyre: megrázó képek a háború sújtotta óvodai és iskolai hétköznapokról

A Kijev megyei Zahaltsiban található óvoda udvarán gyakran hallható a gyerekek nevetése és éneklése, ám a légiriadók gyakoriak, ilyenkor a kicsik rendezett sorban az óvóhely felé indulnak dalolászva. Az óvóhelyet a régi épület pincéjében alakították ki, ahol foglalkozó szobák, tanterem és mellékhelyiségek találhatóak, és a gyerekek naponta többször is le kell, hogy vonuljanak ide.

A háború kezdetén az orosz csapatok megtámadták és megszállták Kijev megye egy részét, de az ukrán erők később kiűzték őket. Zahaltsy településén az iskola és az óvoda is találatot kapott, a katonák elfoglalták, majd mielőtt elhagyták, teljesen tönkretették az épületeket.

Az intézmények igazgatója, Ludmilla szerint a katonák mindent elvittek, még a WC-ket is, és morbid üzeneteket hagytak maguk után. A helyi lakosok kétharmada elhagyta a várost a megszállás előtt, és csak 2022 őszén tértek vissza, de az élet nem ugyanolyan, mint korábban. Az óvodások otthon maradtak, az iskolások távoktatásban tanultak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével már több mint félmillió emberen segítettek Ukrajnában, és 2023 márciusára elkészült Zahaltsy új konténer-óvodája, amely jelenleg három csoportot és egy iskolás első osztályt foglalkoztat, összesen 56 gyereket.

Ludmilla elmondása szerint a gyerekek közül sokan, különösen azok, akik a megszállás idején itt maradtak, poszttraumás stressz szindrómával küzdenek. A nevelők munkáját pszichológusok és szakemberek segítik, és külön figyelmet fordítanak azokra a gyerekekre, akiknek szülei katonai szolgálatot teljesítenek.

Az óvoda kialakításánál fontos szempont volt, hogy az első osztályosok is helyet kapjanak, így könnyebben hozzászokhatnak az iskolai élethez. A konténer-óvoda a régi épület mögött helyezkedik el, szemben a lebombázott iskolával, amelyet szintén az Ökumenikus Segélyszervezet újít fel a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A következő nagy kihívás a gyerekek rehabilitálása és oktatása lesz a térségben, mondta Ludmilla. Myrcha településen a helyi iskola tetőszerkezete is megrongálódott, és az orosz katonák nem kímélték sem a lakókat, sem az épületet. Az iskolát szétszedték, az udvart aknákkal telerakták.

Az iskolában, mint az ország többi intézményében, aktívan segítik a katonaság munkáját, például álcahálót és "Kikimorát" készítenek adományokból vásárolt anyagokból.