A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolása

A vasárnapi önkormányzati választás óta több nap telt el, és a főpolgármester személye még mindig kérdéses. Vitézy Dávid fellebbezést nyújtott be a végeredmény ellen, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elkezdte az érvénytelen szavazatok újraszámolását.

Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a választást Vitézy Dávid előtt, miközben Budapesten 24 592 érvénytelen szavazatot regisztráltak, ami jelentősen meghaladja a két jelölt közötti különbséget. A helyzetet bonyolítja, hogy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra, a választás előtt két nappal lépett vissza, így a szavazólapokon a nevét ki kellett húzni.

A Választás.hu által közzétett információk szerint érvénytelen szavazatnak minősül az, amelyik több jelöltre adott voksot tartalmaz, vagy éppen egy visszalépett jelöltre. Ha valaki Szentkirályi Alexandrára szavazott, annak a szavazata érvénytelen, de ha valaki Szentkirályi mellett egy másik, versenyben maradt jelöltre is szavazott, az érvényes.

Vitézy stábja szerint több helyen is tévesen nyilvánítottak érvénytelennek olyan szavazatokat, amelyeket nem kellett volna. Eredetileg új szavazást szerettek volna a IV. és VII. kerületben, de ezt a választási bizottság elutasította. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag egyező szöveggel nyilatkozott úgy, hogy érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

A Nemzeti Választási Iroda szerint, ha valaki véletlenül Szentkirályi áthúzott neve mellett is jelölt egy másik jelöltet, az a szavazat érvényes kell, hogy legyen. Az NVI útmutatást adott a szavazatszámláló bizottságoknak, hogy hogyan kell eljárniuk az ilyen esetekben.

A Tisza Párt szavazói közül sokan érvénytelenül szavazhattak, mivel a párt vezetője, Magyar Péter nem állt egyik főpolgármester-jelölt mögé sem, és többször jelezte, hogy érvénytelen szavazatot fog leadni. A Tisza Párt szavazóinak érvénytelen voksai azonban nem voltak tömeges jelenség.

A fő kérdés most az, hogy az újraszámolás mennyiben befolyásolja majd a választás végeredményét, és hogy a több mint húszezer érvénytelen szavazat melyik kategóriába esik. Az újraszámolás során kiderülhet, hogy a szavazatok érvényességéről hozott döntések, valamint Szentkirályi Alexandra kihúzása a szavazólapról milyen hatással voltak a végeredményre. A választási jogszabályok nem a józan ész mentén íródtak, így a választási folyamat során egy hosszas jogászkodás indult arról, hogy újra kell-e számolni bárhol bármit, és ha igen, akkor hol és mit. A Nemzeti Választási Bizottság szerda esti döntése szerint az érvénytelen szavazatokat mindenhol újra átnézik, de az érvényeseket (egyelőre) nem.

A harmadik főpolgármester-jelölt, Grundtner András is kapott 38 942 szavazatot (4,98 százalék), és bár a rá szavazóknak is lehet véleményük arról, hogy ők Karácsonyt vagy Vitézyt szeretnék-e jobban, a választási rendszerben ezeknek a szavazóknak a preferenciái figyelmen kívül maradnak.

Összességében a választás eredménye politikai ügyeskedések, háttéralkuk és színjátékok, majd egy utolsó pillanatos visszalépés után egy káoszos választásból született meg, ami után a szavazatoknak és a jogi és politikai csatáknak egy együttes katyvaszából lesz majd egy vitatott körülmények között megválasztott főpolgármesterünk.

Az újraszámlálás során egy budai kerületben Vitézy Dávid javára plusz 13, Karácsony Gergelynek pedig plusz 2 érvényes szavazatot találtak az érvénytelenek közt. Karácsony Gergely bejelentette, hogy függetlenül az újraszámlálás eredményétől, megismételt szavazást kezdeményeznek. A Nemzeti Választási Iroda reagált a vádakra, miszerint Óbudán történtek a szavazatok manipulációjára utaló események. A jogi szakértők szerint kicsi az esély arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a főváros teljes területére elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, de ha mégis, akkor legkésőbb július 9-ig meg kell tartani. Nehéz megnevezni egyértelmű esélyest egy esetlegesen megismételt főpolgármester-választáson, de Karácsony Gergely szavazói erősebb motivációt kaphatnak a voksolásra.

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása sajtónyilvános lesz, a számlálás 2024. június 14-én 9 órakor kezdődik meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában. Érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot. Érvénytelennek számít az a szavazat, amelyet nem érvényesen adtak le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal), vagy kiesett jelöltre, listára adtak le. Több szavazatot tartalmazó szavazólap esetén azt a szavazatot, amelyet visszalépett jelöltre adtak le, nem kell figyelembe venni. Azokat a szavazólapokat tehát, amelyeken a visszalépett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni.

Az NVI elnöke, Nagy Attila a 444-nek mutatott pár olyan szavazólapot, amit az újraszámolás során mégis érvényesnek minősítettek. Ilyen volt például egy obszcén megjegyzéssel ellátott, Karácsony Gergelyre leadott szavazat, valamint egy totálisan átfirkált szavazólap, amelyen egy x-szerű vonal volt. Az NVI elnöke szerint ők csak rendszerezik az átminősített szavazatokat, az NVB tagjai azokat újra átvizsgálják, mielőtt megállapítják a választás új eredményét.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)