Pedagógusok maradtak le a jubileumi jutalmukról

Több száz pedagógus nem részesülhetett a jubileumi jutalomban az új státusztörvény értelmében, ami jelentős anyagi veszteséget okoz számukra – osztotta meg Hadházy Ákos független képviselő. Az érintett tanárok hiába keresték meg a tankerületeket, az Oktatási Hivatalt vagy a Belügyminisztériumot, a jogszabályokra hivatkozva nem kaptak pozitív választ, ami abszurd helyzetekhez vezetett.

A pedagógusok számára a szolgálati idő 25., 30., illetve 40. évfordulóján jár a jubileumi jutalom. Korábban csak az állami iskolákban töltött idő számított, az egyházi és alapítványi intézményekben eltöltött éveket nem vették figyelembe. Az új státusztörvény értelmében 2021. január 1-jétől ez megváltozott, és a nem állami intézményekben eltöltött idő is beleszámít a szolgálati időbe. Azonban a jutalmat továbbra is a jubileum napján kellene folyósítani, ami miatt több száz tanár esett el a jutalmától, mivel a régi szabályok szerint még nem érte el az időszakot, az új szabályok szerint viszont már túllépte azt.

Egyes tanárok például január 1-je előtt még nem érték el a 25 éves szolgálati időt, de az új szabályok szerint már túl is lépték, így a következő jubileumi jutalmukat csak a 30. évfordulójukkor kaphatják meg. Még rosszabb helyzetben vannak azok, akik a 40 éves jubileumot "átugrották", nekik a tankerület és a Belügyminisztérium is közölte, hogy nem jogosultak a három havi pluszpénzre, és többé ne is jelentkezzenek érte.

Hadházy Ákos szerint a kormány ezzel a módszerrel körülbelül fél milliárd forintot takarított meg az érintett pedagógusokon.