Rogán Antal reakciója az Origo címeire és üzleti megállapodására

Rogán Antal, a Miniszterelnök kabinetfőnöke tagadta a kormányzati médiabirodalom létezését egy 444-nek adott interjúban, és hangsúlyozta, hogy a jobboldali média értékei között fontos helyet foglal el a nemzeti szuverenitás és a kormány családpolitikai nézetei.

A kabinetfőnökkel az interjú során szóba került az Origo, a legolvasottabb jobboldali portál címlapjának tartalma is. Rogán Antal véleményét kérdezték a családpolitikával kapcsolatos címekről, amelyek gyakran jelennek meg az Origo oldalán. A rövid idő miatt csak három címet olvastak fel neki, amelyek között szerepelt Kelemen Anna, egy gigantikus mellű pornós lány tervei Elon Muskkal az űrben, valamint Monique Covet magyar pornósztár fürdőzése.

Rogán Antal válaszában kijelentette, hogy az Origo részben bulvárportál, és a bulvárcikkeket nem kellene ebben a formában számon kérni, mivel a bulvár mindenhol hasonló.

Az interjúban felidézték az Origo történetét is, amely tíz évvel ezelőtt került kormányzati körök kezébe, miután egy londoni utazással kapcsolatos cikk miatt kirúgták az akkori főszerkesztőt, Sáling Gergőt. Az eset után az Origo Hírek rovata és számos munkatársa felmondott. Érdekesség, hogy tíz évvel később Rogán Antal is egy londoni útja miatt került hasonló helyzetbe, amikor az Origo címeit kellett kommentálnia.

A beszélgetés során Rogán Antal beszámolt egy jelentős üzleti megállapodásról is, amely egy digitális aláírásfajta és annak hitelesítésére szolgáló találmányával kapcsolatos. A találmány hasznosításából származó bevételére hivatkozva mondta, hogy megengedheti magának a magánrepülőgépes utazást és a családi programot a Bajnokok Ligája-döntőn, amit London egyik legdrágább szállodájában pihentek ki.

Rogán elmondása szerint a találmány értékesítését egy cégre bízták, amelynek tulajdonosa Csik Balázs, akivel osztozik a találmányhasznosítási díjon. A cég, a Moblisign, tevékenységét súlyosan megterheli a Rogánnak évente fizetett díj, amelynek mértékéről onnan van tudomásunk, hogy azt Rogán évente beleírja a vagyonnyilatkozatába. Csík Balázs és Rogán közötti üzleti megállapodás szerint a miniszter feltalálóként részesül a jogdíjból, míg Csík a cég más bevételéből is részesül.

Rogán szerint nem a neki kifizetett összegek nehezítik a cég működését, hanem az, hogy „ezzel találmánnyal, ezzel a hasznosítással most rengeteg európai uniós vagy éppen hazai pályázaton lehetett volna indulni. És ezeket nem tették meg, miattam”.

A teljes beszélgetés elérhető a 444 oldalán.