Rekordmennyiségű, több milliárd euró értékű kokaint foglaltak le Hamburgban

Hamburgban több tucat tonna kokaint vontak ki a forgalomból, ami a németországi kokainkereskedelemre mért eddigi legnagyobb csapásnak számít.

A hamburgi kikötőben még tavaly fedezték fel a hatalmas mennyiségű kábítószert, amely Dél-Amerikából származik. A lefoglalásról a baden-württembergi állami bűnügyi hivatal, a stuttgarti vámnyomozó hivatal és a düsseldorfi ügyészség tájékoztatta a DPA német hírügynökséget. A kokaincsomagok felfedezése után több szövetségi államban, nevezetesen Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Berlinben, Brandenburgban, Hamburgban, Hessenben és Alsó-Szászországban is házkutatásokat tartottak, és ennek eredményeképpen hét elfogatóparancsot adtak ki.

Rene Matschke, a hamburgi vámnyomozó hivatal vezetője szerint a kokain fő belépőkapui Európába a nagy kikötők. Hamburg északi kikötővárosa a kokain egyik legfrekventáltabb helye az európai kontinensre való bejutásnak, és a kikötő Németország legnagyobb, valamint Európa harmadik legnagyobb tengeri kikötője, ahol naponta több mint 23 000 konténer halad át. Az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségű csempészett kokainszállítmányokra bukkantak a hatóságok, és a lefoglalt drog mennyisége megháromszorozódott az utóbbi öt évben.

Egy korábbi esetben a nyugat-németországi Hildesheimben a rendőrség mintegy 190 kilogramm kokaint talált banánládákba rejtve, amelyeket egy helyi gyümölcskereskedőnek szállítottak, és a nyomozók szerint a banánszállítmány Kolumbiából érkezett, és április közepén Hamburgon keresztül hozták be.

Idén februárban Nagy-Britanniában, Southamptonban is történt egy jelentős lefoglalás, ahol 5,7 tonna kokaint foglaltak le, ami az ország eddigi legnagyobb A osztályú kábítószer lefoglalása volt, és a drog Hamburgba tartott. Különösen emlékezetes volt egy 2021. februári fogás, amikor a vámosok több mint 16 tonna kokaint találtak öt, Paraguayból érkezett konténerben, ami egy rekordnak számított egész Európában.

A hatalmas drogfogást még tavaly hajtották végre, és a mostani információk szerint hat embert őrizetbe vettek az üggyel összefüggésben. Hónapokig tartó nyomozás után pár napja házkutatásokat tartottak hét németországi tartományban is, és a hatóságok részleteket készülnek közzétenni egy düsseldorfi sajtótájékoztatón. Észak-Rajna-Vesztfália igazságügyi minisztérium szerint 35 tonna kokainról van szó, ami tovább növeli a lefoglalás jelentőségét.