Az építőipar kilátásai: Jövőre várható a fellendülés

Az építőipar jelenlegi nehézségei ellenére pozitív változások várhatók a közeljövőben. A Euroconstruct felmérése szerint, bár idén még 2,7%-os visszaesésre számíthatunk, 2025-től kezdődően kedvező fordulat következhet be, amely 2026-ban is folytatódhat.

Tavaly a 19 Euroconstruct ország építési teljesítménye 1,4%-kal csökkent, ami jobb az előzetes várakozásoknál, de a negatív tendencia az év végéig tartó folyamat lehet. Az elemzés szerint a visszaesés fő oka az újlakásépítési szegmens jelentős kihívásai, amelyek 15 országot érintenek. A gazdasági kilátások vegyesek: a tavalyi szerény növekedés után idén csak mérsékelt bővülés várható, a lakossági fogyasztás és az export növekedése is szerény maradhat. A 2024-2026-os időszakban Írország és Magyarország mutathatja a legpozitívabb gazdasági kilátásokat, míg Olaszország és Németország a legnegatívabbakat.

A kamatok emelkedése és a magas költségvetési hiány akadályozza az építőipar növekedését. A finanszírozási feltételek határozottan negatívak minden fő építési szegmensre nézve. A meredek kamatemelés megnehezítette az építési projektek finanszírozását, és a helyzet csak lassan normalizálódik. Az EKB szerint a lakáshitelek iránti kereslet stabilizálódott, de a vállalati hitelkereslet gyengült. A háztartások lakásvásárlásának hitelelbírálását kevésbé szigorúan kezelik, míg más hitelformák esetében a bankok óvatosak maradnak.

A mélyépítés területén viszont idén erőteljes bővülés várható, amely mögött a kormányok pénzügyi támogatása áll. A következő két évben a legtöbb ország számára pozitív fordulatot hozhat, különösen a skandináv országok és a közép-európai régió, így Lengyelország, Csehország és Magyarország esetében.

Az építőipar minden országban fontos szerepet tölt be a gazdaságban. Az építési teljesítmény GDP-hez viszonyított aránya 2023-ban átlagosan 11% volt. Olaszországban az építőipar részesedése a gazdasági teljesítményből tavaly 14% volt, míg Írországban csak 6%. Magyarország a hatodik helyen állt a GDP 12%-os építőipari részesedésével.