Pécsi fideszes jelöltet bírságoltak meg, Érdön elmaradt a koncert

Pécsen ötvenezer forintos bírságot rótt ki a Helyi Választási Bizottság egy fideszes jelöltre, aki a választás napján többször is megjelent a szavazóhelyiségekben, ezzel megsértve a választási kampányra vonatkozó szabályokat. A döntés még nem jogerős.

A pécsi Helyi Választási Bizottság egy panasz alapján hozott határozatot, amelyet az MSZP nyújtott be. A panasz három jogsértést említett: a fideszes jelölt, Barkóczi Csaba többszöri jelenléte a szavazóhelyiségekben, egy idősotthonban történt szavazatok segítségnyújtással történő leadása, valamint egy Facebook-bejegyzés, amely szerint a jelölt egy szavazó édesanyját kereste meg. A bizottság a dokumentáció és a határozati javaslat áttekintése után elsősorban az első ponttal foglalkozott, mivel az egyértelműen dokumentált volt. A jelölt többszöri szavazóhelyiségekben való tartózkodása tiltott kampánytevékenységnek minősült, mivel ezzel élő választási plakátként viselkedett. A bizottság megállapította, hogy a szavazóköri delegáltaknak jegyzőkönyvezniük kellett volna az esetet és az első alkalommal távozásra kellett volna szólítaniuk a jelöltet. A vita után végül 50 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A döntés ellen fellebbezés van folyamatban, és a Területi Választási Bizottság szombati ülésén foglalkoznak majd vele, valamint három további fellebbezéssel. A négy fellebbezés közül kettőt a kormánypártok nyújtottak be. Egy választókerületben szavazategyenlőség miatt valószínűleg új szavazásra kerül sor, várhatóan szeptember végén.

A pécsi polgármester-választást az ellenzéki jelölt, Péterffy Attila nyerte meg jelentős fölénnyel, azonban a közgyűlésben a Fidesz képviselőinek lesz a többség, bár abszolút többségük nem lesz.

Érden az Ismerős Arcok koncertje, amelyet eredetileg a Kardosné Gyurkó Katalint támogató ÉRteD Családbarát Városért Egyesület hirdetett meg, technikai okokra hivatkozva elmaradt. A koncertet először a választás utánra halasztották, majd végül lemondták. Kardosné Gyurkó Katalin, az egyesület polgármesterjelöltje a választáson 32,58 százalékot ért el, szemben a hivatalban lévő polgármester, Csőzik László 61,26 százalékával, aki így újrázhat. Az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület jelöltjei a 12 egyéni körzetben is alulmaradtak.