Paks új polgármestere és a Paks II. beruházás

Paks városának újonnan megválasztott ellenzéki polgármestere, Heringes Anita szerint a Paks II. beruházás elengedhetetlen a város jövője szempontjából. Heringes az rtl.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a paksiak pozitívan viszonyulnak az atomerőműhöz, amely jelentős előnyöket biztosított számukra és a város költségvetésére is pozitív hatással volt.

A polgármester kiemelte, hogy egy stabil erőmű létfontosságú a gazdaság számára, és az ország egészének szüksége van az itt előállított energiára. Heringes biztos abban, hogy a paksiak képesek lesznek biztonságosan és stabilan működtetni az erőművet, és hogy a bővítés fontos szerepet játszik abban, hogy a város színvonalát emelni tudják.

Heringes Anita, aki a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) jelöltjeként 47,96 százalékos eredménnyel győzött a fideszes Szabó Péter ellen, Paks városának első olyan polgármestere lett 26 év után, aki nem a Fidesz-KDNP színeiben indult. Az új polgármester egykori szocialista országgyűlési képviselő, és a PDF képviselői helyek többségét is elnyerte a városi képviselő-testületben.

A polgármester szerint a városnak fel kell készülnie a Paks II. beruházással járó kihívásokra, mint például a több ezer vendégmunkás érkezése, ellátásuk és elszállásolásuk. Heringes hangsúlyozta, hogy a lakosságnak nincs problémája a különböző nemzetiségű és életkörülményekből érkező emberekkel, de a szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez, mint az egészségügyi rendszer, oktatás, bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, valamint az úthálózat javítása, komoly kormányzati támogatásra van szükség.

Heringes Anita, aki korábban az MSZP országgyűlési képviselője volt, elmondta, hogy a PDF alapelve, hogy nem foglalkoznak nagypolitikával, és az egyesületben mind jobb-, mind baloldali emberek helyet kapnak. Hozzátette, hogy bár már nem tagja a pártnak, továbbra is baloldali nézeteket vall. Az ilyen térségfejlesztés finanszírozását nem szabad egyedül a városra hagyni, a kormánynak kell külön forrásokat biztosítania erre.