Soros György és az Európai Bíróság döntése

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban Soros Györgyöt hozta összefüggésbe az Európai Unió Bíróságának Magyarországot sújtó pénzbüntetésével, amelyet az uniós menekültügyi szabályok be nem tartása miatt szabtak ki.

Az Európai Unió Bírósága 80 milliárd forintos büntetést, valamint napi 400 millió forintos késedelmi díjat rótt ki Magyarországra, amiért nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. Orbán Viktor a Kossuth rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában adott nyilatkozatában Soros Györgyöt nevezte meg az ítélet mögött álló személyként, és kijelentette, hogy a magyar származású amerikai üzletember célja a keresztény kultúra eltörlése Európából, valamint évi egymillió migráns behozatala és Európa hagyományos arculatának megváltoztatása.

A miniszterelnök szerint egy "régi háború" folyik Brüsszel és Magyarország között. A büntetés kifizetésével kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a büntetés kifizetése jobban fájna Brüsszelnek, mint Magyarországnak, és azt is hozzátette, bárcsak ennyi pénzt szétoszthatna a magyar családok között.

A miniszterelnök a választások óta először adott beszédet a Kossuth rádióban, ahol kifejtette, hogy a Fidesz továbbra is háborús pszichózisban keresi a békét, és hogy a Tisza Párt jelentős mandátumokat szerzett az Európai Parlamentben, de szerinte a Fidesz győzött mind az önkormányzati-, mind az EP-választásokon. Orbán Viktor a héten találkozott Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral is, de a beszélgetés részleteiről nem esett szó.

Orbán Viktor a rádióinterjúban kritikát fogalmazott meg Brüsszellel szemben, mondván, hogy "Brüsszelnek van egy ilyen váladékos, nyálkás, csigaszerű jellege" és hogy a brüsszeli közeget sunyinak, váladékosnak, csigaszerűnek és nyálkásnak tartja. A kiszabott büntetéssel kapcsolatban elmondta, hogy ez hatalmas összeg, „ezt odaadhatnám a családoknak, nyugdíjasoknak, de ez vérlázító és felháborító”. „Egész egyszerűen eszement összeg” – véli a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a magyarok nem adják fel, „nem sopánkodunk, nem tördeljük a kezünket, biztosak lehetnek az emberek, hogy ez jobban fog fájni Brüsszelnek, mint nekünk”.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2024. május 3-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)