A válság árnyékában nőhet a visszaélések kockázata a magyar cégeknél

Az EY kutatása szerint a gazdasági lassulás következtében a magyar cégvezetők és beosztottak egyaránt nyomás alatt állnak, hogy teljesítsék a pénzügyi célokat, ami növelheti a visszaélések kockázatát.

A gazdasági válság hatására a magyar vállalatoknál egyre többen tartanak attól, hogy a profit érdekében valaki szabályokat és etikai normákat sérthet. Az EY által végzett kutatás rámutatott, hogy a válaszadók 39 százaléka gondolja úgy, hogy cégüknél megnőhet a visszaélések veszélye, és 36 százalékuk szerint előfordulhat, hogy a menedzserek az etikai irányelveket is áthágják a rövid távú haszon reményében.

Ugyanakkor a magyar dolgozók többsége, 87 százaléka bízik munkatársaikban, és meg van győződve arról, hogy ők becsületesen teszik a dolgukat. A válaszadók több mint egyharmada, 34 százaléka érzékeli, hogy az elmúlt két év során szigorodtak az etikai előírások betartására vonatkozó elvárások a munkahelyén.

A kutatásban részt vevő magyarok 25 százaléka úgy véli, hogy a vezető beosztású dolgozók esetében könnyebben elnézik az etikátlan magatartást. A válaszadók 9 százaléka számolt be arról, hogy cégüknél az elmúlt két évben komolyabb szabálysértés vagy csalás történt, ami bár magasnak tűnhet, mégis alacsonyabb a globális 21 százalékos átlagnál. A magyar dolgozók 16 százaléka jelentett visszaélést a vezetőségnek vagy etikai forródróton keresztül, és azok közül, akik eltitkoltak valamilyen szabálysértést, 36 százalék munkatársi szolidaritásból, 29 százalék pedig az információhiány miatt nem tett lépéseket.