Németország megítélése romlik az arab világban

Németország hosszú ideje próbálja összeegyeztetni Izrael iránti történelmi felelősségét az arab országokkal való jó kapcsolatok fenntartásával, de a Közel-Keleten egyre többen támogatják a palesztin ellenállást és kritizálják Izrael cselekedeteit, ami rontja Németország hírnevét a régióban.

Németország évtizedek óta törekszik arra, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoljon Izrael és az arab világ között. A Goethe Intézet, a GIZ fejlesztési ügynökség és a politikai pártokhoz kötődő alapítványok révén jelentős soft-powerre tett szert a Közel-Keleten. Azonban 2023 október 7-e óta ez az egyensúly megrendült, mivel a palesztin ellenállás iránti támogatás erősödik, és sok arab Izrael cselekedeteit népirtó háborúnak tekinti. Németország kezdetben támogatta Izrael gázai támadásait, de a hét hónapja tartó bombázások és a Gázában uralkodó éhínség miatt romlott a megítélése a Közel-Keleten.

A Doha Intézet felmérése szerint az arab lakosság 75 százaléka negatívan ítéli meg Németország Izrael-Hamász háborúval kapcsolatos álláspontját. Amro Ali marokkói szociológus szerint ez a közvélemény 180 fokos fordulatát jelenti.

Németországban a palesztinbarát tüntetéseket erőszakkal oszlatták fel vagy antiszemitizmusra hivatkozva betiltották, és az Izraelt bíráló művészeket és értelmiségieket elhallgattatták. Adania Sibli palesztin író és Ghassan Hage libanoni-egyiptomi antropológus esetei példaként szolgálnak a német társadalomban tapasztalható elhallgattatási hullámra.

Németország korábban pozitív képet alakított ki magáról a Közel-Keleten, mint a gyors autók, csúcstechnológiai termékek és barátságos turisták országa. Az iraki háborúban való részvétel elutasítása és a szíriai menekültek befogadása pozitív benyomást keltett. Berlin a palesztin diaszpóra és az arab kultúra egyik központja lett, és a németeknek nincs közvetlen gyarmati örökségük a régióban.

Azonban Olaf Scholz kancellár kijelentése, miszerint Németország Izrael oldalán áll, és az Izraelbe irányuló fegyverexport jelentős növekedése, a Közel-Keleten élők számára elfogadhatatlan képmutatásnak tűnik. Az arab világ fiataljai közösségi médiában megosztott negatív benyomásaikat a globális dél iránti nyugati támogatás képmutatásával hozzák összefüggésbe.

A Foreign Policy által megkérdezett német intézmények munkatársai szerint Németország kemény álláspontja veszélyezteti a helyi közösségekkel és partnerekkel való kapcsolatokat, és alááshatja a német puha hatalmat a régióban.