Finnország légterének megsértése orosz repülőgépek által

A finn határőrség és a védelmi minisztérium jelentései szerint négy, feltehetően orosz katonai repülőgép sértette meg Finnország légterét. A vizsgálatok során kiderült, hogy a korábban jelentett egy gép mellett további három repülő is érintett volt az incidensben.

A finn határőrség pénteki közleménye szerint június 10-én történt a határsértés, amikor is négy katonai gép, köztük két bombázó és két vadászrepülő, lépett be Finnország légterébe. A védelmi minisztérium hétfőn tett jelentést arról, hogy egy gyaníthatóan orosz katonai gép mintegy két percig tartózkodott az ország légterében.

A határőrség szerint a négy gép közül kettő bombázó, kettő pedig vadászrepülő volt, és Loviisa város környékén 2,5 kilométer mélyen hatolhattak be Finnország légterébe. Janne Jaakola finn védelmi főparancsnok a Reuters tájékoztatása szerint kijelentette: "Természetesen ha ilyen légtérsértés történik, ha szándékos és ilyen komoly, akkor reagálunk rájuk, de a határőrség vizsgálata még folyik" .

A védelmi minisztérium emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2022 augusztusában sértették meg a finn légteret orosz vadászgépek. Finnország, amely 1340 kilométer hosszú közös határt oszt meg Oroszországgal, a NATO tagja, így bármely támadás az egész szövetség elleni támadásnak számít.

A finn biztonsági helyzetet tovább bonyolítja egy másik, nem katonai jellegű incidens is. Egy 12 éves gyereket súlyosan megsebesített egy férfi egy finnországi bevásárlóközpontban. A támadás az észak-finnországi Oulu városban történt csütörtök este. A 34 éves férfi a gyereket többször is megszúrta hátulról, végül egy biztonsági őrnek sikerült őt megfékeznie. A támadó egy másik gyereket is célba vett. A finn nyomozóhatóság közleménye szerint a férfit őrizetbe vették, és kétrendbeli gyilkossági kísérlettel fognak vádat emelni ellene. Petteri Orpo finn miniszterelnök elítélte a támadást, hangsúlyozva, hogy a szélsőségesség semmilyen formájának nincs helye az országban, és kiemelte, hogy "a szélsőjobboldali erőszak valódi fenyegetés Finnországban" .