Diákszámlák összehasonlítása: Milyen előnyökkel jár a használatuk?

A hazai bankok kedvezményes számlacsomagokat kínálnak a diákok számára, amelyek díjmentességi feltételei rendkívül előnyösek. A diákszámlák használata akár 24-26 éves korig is érheti meg, függően a pénzintézet szabályaitól.

A diákszámlák általában alacsony díjúak vagy díjmentesek lehetnek a diákok számára, különösen azok a funkciók, amelyeket egy diák gyakran használ, mint például a bankkártya használata vagy a készpénzfelvétel 150 ezer forintig. A kevésbé használt szolgáltatások, mint például az átutalás, díjköteles lehet, de a diákok gyakran nem használnak ilyen szolgáltatásokat. A diákszámla megtartása ajánlott mindaddig, amíg a pénzintézet szabályai ezt lehetővé teszik, ami 24-26 éves korig változhat bankonként.

A számlanyitás korhatára bankonként eltérő lehet, van, ahol már 0 éves kortól, míg máshol csak 14 éves kortól nyitható számla. A szülők a mobilapplikáción keresztül nyomon követhetik a tranzakciókat, ha a gyermek még nem töltötte be a 14. évet. A számlanyitáshoz 18 éves kor alatt a szülő vagy gondviselő jelenléte szükséges.

A nyári hónapokban a bankok különféle kedvezményekkel és akciókkal ösztönzik a diákszámla nyitását, amelyek között jelentős különbségek lehetnek. Például az első évben több pénzintézet elengedi a kártyahasználati díjat, míg a második évben már nem mindenhol. A Gránit, az MBH és az OTP például elengedi a teljes éves kártyadíjat.

A promóciós időszakokat kihasználva, egyes bankok egyszeri jóváírással, ajándékutalvánnyal vagy nyereményjátékokkal jutalmazzák az új ügyfeleket. Egyes akciókhoz webáruházban történő vásárlás szükséges, mások pedig jóváírást kínálnak a sikeres számlanyitási ajánlásokért.

A kedvezmények igénybevételéhez gyakran feltételekhez kötik a számlavezetést, mint például az elektronikus számlakivonat igénylése vagy a minimális összegű kártyahasználat.

A bankok folyamatosan fejlesztik digitális szolgáltatásaikat, hogy versenyben maradhassanak egymással és a Revoluttal is. A digitális szolgáltatások közé tartoznak a pénzügyi tudatosságot támogató funkciók, mint például a megtakarítás, valamint az egyszer használatos digitális bankkártyák, amelyek az online vásárlást teszik biztonságossá.

Bár diákszámlát számos hazai banknál lehet nyitni, diákhitel-folyósítással csak négy pénzintézet foglalkozik: az Erste, a Gránit, az MBH és az OTP. Akinek diákhitele van, annak nem éri meg más folyószámlát nyitni, így ezen négy pénzintézet közül választhat.

: Vrazsovits Rita, a Bank360 szakértője