Idén ennyit illik rakni az esküvői borítékba

Az esküvői szezon kellős közepén sok vendég fejében merül fel a kérdés, hogy mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak. Szilágyi Réka esküvőszervező szerint a saját étel- és italcsomag árának fedezése a kiindulópont, amit lehetőség szerint érdemes bővíteni.

Az esküvői szezonban a vendégek gyakran találják magukat szembesülve a dilemmával, hogy mennyi pénzt helyezzenek el a gratuláció mellé átnyújtott borítékban. Szilágyi Réka, egy tapasztalt esküvőszervező szerint az étel- és italcsomag fejenkénti átlagára adhat iránymutatást, amely manapság 35 ezer forinttól indul, de akár 50-55 ezer forint is lehet a népszerű helyszíneken.

Az infláció hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen míg 2022-ben egy 20 ezer forintos összeg még megfelelő lehetett, ma már ez önmagában nem fedezi a saját étel- és italcsomag költségeit. Szilágyi Réka hozzátette, hogy az esküvői költségek széles skáláját figyelembe véve, „alsó hangon 80 ezer forint fejenként” számolhatunk.

A házasulandó párok többsége, akik gyakran maguk állják az esküvői költségeket, kénytelenek voltak spórolási lehetőségeket keresni az elmúlt években. Egyre kevesebben vállalják például a násznép szállásának költségeit, és a szállást már csak opcióként kínálják fel a vendégeknek.

Az esküvőszervező szerint az idén lesznek olyan esküvők, amelyek költségvetése négymillió forint körül mozog, de akadnak 12 millió forintos nagyszabású rendezvények is. Az extra kívánságok között a vendégfellépők iránti igény kiemelkedő, amely az általa szervezett esküvők mintegy 40 százalékára jellemző.

Szilágyi Réka szerint jelentős megtakarítást érhetnek el a párok, ha az időpont terén hajlandóak kompromisszumot kötni, például ha nem a hétvégi napokon vagy szezonon kívül tartják az esküvőt, amivel akár a költségvetés 15-20 százalékát is megtakaríthatják.

A tárgyi ajándékok helyett egyre több pár nyíltan pénzt kér a meghívó szövegében, jelezve, hogy a násznép hozzájárulása milyen távoli úti célok elérését teszi lehetővé számukra.