Főpolgármester-jelöltek érvénytelen szavazatainak újraszámlálása befejeződött

A Nemzeti Választási Irodában nagy sajtóérdeklődés mellett lezajlott a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása.

A folyamat Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje kezdeményezésére indult meg, melynek során közel 24.600 érvénytelen szavazat került újra ellenőrzésre. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai kerületenként veszik sorra az érvénytelennek minősített szavazatokat, és azt vizsgálják, hogy a borítékok megfelelően le voltak-e zárva.

Az újraszámlálás során a Nemzeti Választási Iroda székhelyén, a választási bizottság felügyelete mellett végezték a munkát, nemzetközi választási megfigyelők jelenlétében. A folyamat reggel 9-kor kezdődött, és az első kerületben már végeztek az újraszámlálással, ott nem találtak érvényes voksot, míg a második kerületben már találtak néhányat, amelyek esetében további mérlegelés szükséges. Délelőtt fél 12-ig már a szavazatok felét átfésülték, és egyre több érvényes szavazatot találtak.

Az újraszámlálást Vitézy Dávid szorgalmazta, tekintettel az érvénytelen szavazatok magas számára, míg Karácsony Gergely, aki jelenleg még első helyen áll, új választásokat kezdeményezne. Az NVB döntéséhez van szükség arra, hogy az NVI most újra átnézze az érvénytelenített szavazatokat. Az eredményről még a mai napon tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az érvénytelen szavazatok begyűjtése a kerületi helyi választási irodák tagjainak közreműködésével zajlott, mindenütt esküt tett kollégák végezték ezt a feladatot. Az NVI szavazatszámlálói egy piros tollal jelzik, hogy az adott szavazólapon érvényes-e a voks, és ha nem, akkor mi annak az indoka, amiket aztán a bizottság tagjai újra átnéznek.

A szavazatok újraszámlálása során kisebb-nagyobb szabálytalanságokat tapasztaltak, és minden ilyen esetről fénykép és jegyzőkönyv készült. Az újraszámlálás során egyre több vita alakult ki a szavazatszámlálók között, például abban az esetben, ha egy szavazólap teljes egészében össze volt firkálva.

Az újraszámlálás eredményét délután ötkor hozzák nyilvánosságra, részeredményeket nem közölnek. Mind Karácsony Gergelyre, mind Vitézy Dávidra érkezett már olyan szavazat, amelyet vasárnap tévesen érvénytelenítettek. Az érvényes szavazatokat az asztalokra helyezett irattartókban gyűjtik, később a Nemzeti Választási Bizottság tagjai is átnézik majd őket. Az első 14 kerületből eddig durván 200 szavazólapot minősítettek át érvényesnek.

Az újraszámlálás során Budapest első nyolc kerületében összesen 141 érvényes szavazatot számoltak össze, de ez még nem a hivatalos eredmény. Litresits András, az NVB-be delegált MSZP-s tag szerint ezek a szavazatok megoszlanak Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András között. Az NVB ülése pénteken, 17 órakor kezdődik, ahol a tagok együtt döntenek a kiválogatott szavazólapok sorsáról és véglegesítik az eredményeket.

Vitézy Dávid a IV. és a VII. kerület esetében kérvényezte az eredmények megsemmisítését és a szavazás megismétlését. A Partizán információi szerint Vitézy már hétfőn beadtak egy fellebbezést, amiben új választást akartak a IV. és a VII. kerületben, de azt a Fővárosi Választási Bizottság 4:3 arányú szavazással elutasította. A Nemzeti Választási Bizottság még nem tárgyalta a beadványt.

A Blikk információi szerint az újraszámlálás után is Karácsony Gergely maradt a több voksot kapott jelölt, 70 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Az eredményt hivatalosan 17 órakor jelentették be.

Cikkünk frissül.