Magyarország hitelminősítési kilátásai a Fitch döntése előtt

Ma este dönt a Fitch Ratings Magyarország adósbesorolásáról, ami jelentős hatással lehet a forint árfolyamára. A hitelminősítő korábban negatív kilátást jelzett, ami leminősítés lehetőségét vetíti előre. Elemzők szerint a költségvetési hiány és az EU-források bizonytalansága miatt a Fitch akár ronthat is az ország besorolásán.

A Fitch Ratings a tavalyi év végén nem módosította Magyarország BBB szintű besorolását, és a negatív kilátást is fenntartotta. A negatív kilátás azt jelenti, hogy a következő két évben leminősítésre kerülhet sor, ha nem javulnak a gazdasági folyamatok. A hitelminősítő a különadókat, a kamattámogatásokat, az uniós források körüli bizonytalanságot, a magas adósságrátát, az unortodox gazdaságpolitikai lépéseket és a romló intézményi mutatókat emelte ki negatív tényezőként.

A közgazdászok szerint a költségvetés helyzete romlott, a várt 5,6%-os GDP arányos hiány helyett 6,7% lett a tényadat tavaly, és az államadósság is csak csekély mértékben csökkent. Emellett a kormány költségvetési kiigazító csomagot tervez, hogy tartani tudja az idénre kitűzött 4,5%-os hiánycélt.

Az első negyedéves GDP-növekedés meghaladta a várakozásokat, az infláció gyorsabb ütemben lassult, mint várták, a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutatott, az EU-s források egy részét feloldották, és az Államadósság Kezelő Központ jól áll a finanszírozással.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza szerint a pozitív folyamatok miatt a Fitch valószínűleg nem fog változtatni az adósságbesoroláson és a negatív kilátáson sem. A stabil kilátáshoz azonban szükség lenne a költségvetés hiteles kiigazítására.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint a Fitch a hasonló besorolással rendelkező országok folyamataihoz is viszonyít, és Magyarország nem lóg ki a sorból a költségvetési folyamatok és az államadósság tekintetében. Emiatt a hitelminősítő valószínűleg nem fog leminősíteni.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a negatív kilátás megtartása a legvalószínűbb, de a leminősítés és a kilátás stabilra javításának esélye is fennáll.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza szerint a költségvetés helyzete nem rózsás, és az EU-források lehívása kapcsán fennálló vita miatt a Fitch 60% eséllyel változatlanul hagyja, 40% eséllyel pedig leminősíti Magyarországot.

Egy leminősítés esetén a forint árfolyama fontos technikai szinteket tesztelhetne, és a jegybank kamatdöntő ülésén a kamatcsökkentés elhalasztását is eredményezhetné.

Árokszállási Zoltán, az NBH Bank vezető közgazdásza szerint a Fitch a költségvetési hiánypálya fenntartható csökkenésére fog koncentrálni, és a beruházások elhalasztásáról szóló döntést pozitívan értékelheti.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint a költségvetési konszolidáció terén még vannak kihívások, és a Fitch a következő felülvizsgálat során változtathat a negatív kilátáson, ha a konszolidáció lépései ismertté válnak.

Az elemzők többsége szerint a Fitch valószínűleg nem változtat a BBB szintű adósbesoroláson és a negatív kilátáson. Egyesek szerint azonban a hitelminősítő ronthat is az ország besorolásán, ami a forint piacára is hatással lehetne. A Makronóm Intézet szenior elemzője, Molnár Dániel szerint a Fitch-nél jelenlegi BBB kategória negatív kilátással való besorolásunkat nem várható, hogy módosítják, mivel a kormányzat elkötelezett a 4,5 százalékos hiány tartása mellett, ami a prognosztizált 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett az államadósság-ráta csökkentését is biztosítaná. Az uniós választások eredményére az euró gyengült a dollárral szemben, ami negatívan hatott a régiós devizákra és a forint árfolyamára is, így egy pozitív vagy negatív döntés a Fitch részéről nagyobb hullámokat eredményezhet a jegyzésben.